Висока вероятност от политическа криза преди редовните избори. Това прогнозира пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997 - 2001 година.

Според него "тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие на управляващите".

"На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и с икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи", коментира Костов.

Костов прогнозира също, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на политическите формации в Народното събрание.

"Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна - всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента", подчерта Костов. 

Той е категоричен, че в момента няма политическа криза няма, в строго научния смисъл на думата - правителствена криза, когато правителството е в оставка и няма друго, и политическа криза, когато парламентът не може да изпълнява повече функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори.

Иван Костов подчерта фундаменталната роля, която всяка икономическа криза играе - "тя подлага на периодично изпитание фирмите и фалира неконкурентноспособните".

"Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли. Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл", обяснява той. 

Костов поясни, че е излязъл от политиката и няма доверие на президента Румен Радев, като по този начин отговори на въпрос - имал ли е покана от държавния глава за служебен премиер. Той определи евентуална такава покана като "неуместна" и "безпредметна".

Според него "има огромна несвършена работа" в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата.

"Аз съм критичен срещу цялото правителство, срещу Националния оперативен щаб", допълва Костов. 

По думите му главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев трябва да си подаде оставката, след като казва, че не знае как страната ни ще посрещне следващата вълна от коронавируса.