135 след приемането й от Учредителното събрание Търновската Конституция продължава да излъчва притегателна сила и да буди преклонение в следващите поколения.

Това заяви председателят на парламента Михаил Миков в приветствието си пред парламента, откривайки днешното тържествено заседание на законодателния орган.
С отдалечаване на времето от приемането й историческият, научният, народният интерес и поуките от нея растат, смята той.

Плевнелиев поговори за строителството и Конституцията
Още...

Тържественото заседание на НС започна в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, премиерът Орешарски и министрите, както и в присъствието на патриарх Неофит, дипломати, бивши председатели на парламента.
Гостите, идващи в законодателния орган, бяха посрещани от тържествена духова музика.

„Идеите в нея не остаряват. Това е първата Конституция на възродилата се нова българска държава, възкръснала от 5-вековното османско робство”, каза още Михаил Миков.

Търновската Конституция не е подарена, тя е изстрадана, извоювана в борбите на народа, корените й тръгват от килията на Хилендарския манастир, преминават през легиите на Раковски, през Възраждането, през Априлското въстание, през четите на революционерите, изтъкна парламентарният шеф, който през последната седмица изнесе дузина доклади във връзка с честването.

Търновската Конституция е българско творение, подчерта председателят на НС. Тя е изработена активно, на моменти бурно, обсъждана и приета от българското Учредително събрание, създадена от българските представители, заяви още Миков.

И днес черпим сила от духа на търновската Конституция, по думите на председателя на НС.
Да живее българската Конституция, приповдигнато завърши Миков.

Изказвания направиха още лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, както и министър-председателят Пламен Орешарски.