Нужна е смяна на системата, отхвърляне на олигархичния модел, конституционни и законодателни промени, които да поставят политици, закони и монополи под ефективен граждански контрол. До този извод стигнаха от НОВА АЛТЕРНАТИВА и гражданско движение „Модерна България", които присъстваха в БТА на дискусия на тема „Изходът от политическата криза - възпроизводство на модела или смяна на системата".

На срещата присъстваха още експерти, общественици, представители на граждански и политически организации.

„Днес е време за реален политически и граждански диалог с всички, които не искат статуквото да се възпроизвежда като в омагьосан кръг, а желаят смяна на системата", коментира политологът Емил Георгиев.

По думите му преди година мнозина са възприемали идеята за смяна на системата като екзотика, но днес сме свидетели, че тази идея е по-актуална от всякога.

От своя страна лидерът на НОВА АЛТЕРНАТИВА Николай Цонев изтъкна, че единственият път за излизане от кризата е утвърждаване на принципно нови политически субекти, които могат да консолидират обществената енергия за промяна на статуквото.
„Ключово значение има утвърждаването на центристкото пространство, като носител не само на реформи, но и на повече съгласие и умереност", смята Николай Цонев.

Според Борислав Цеков от Движение „Модерна България" пък е нужна смяна на системата. „Безконтролната власт, оплетена от пипалата на олигархията и проядена от корупция трябва да бъде сменена с власт под граждански контрол и справедлива икономика", увери той

Цеков представи пакет от конкретни реформи, залегнали в Гражданския манифест за смяна на системата от 24 юни. Според Движение „Модерна България" е необходим не само силен граждански контрол върху политици, закони и монополи, а и елементи на граждански контрол върху съдебната власт.
„Предлагаме тримата големи в съдебната власт и останалите административни ръководители, след като бъдат избрани от ВСС, да се утвърждават с плебисцит. Гражданите да могат да се произнесат дали имат доверие в качествата и репутацията на съответния магистрат или да го отхвърлят", изтъкна Цеков.

Социалният антрополог Харалан Александров прогнозира, че хората участващи в протестите все по-често ще за си задават въпроса: "Автентично ли е това, което се случва или сме въвлечени в недотам почтени и задкулисни игри?" „Това ще доведе до радикализиране на протестите, но и до намаляване на групата, която ги подкрепя", коментира той.


Според Камелия Нейкова от НОВА АЛТЕРНАТИВА част от смяната на модела е въвеждането на нова избирателна система. „Трябва да се даде повече власт на избирателите чрез преференциална система. Важно е и да се създаде професионална, департизирана изборна администрация".

Проф. Владимир Чуков от „Модерна България" пък постави акцент върху децентрализацията на властта към регионите като задължителен елемент от смяната на системата.