Имунитетът да го няма в Конституцията, докато не узреят политиците. Това е преценката на гербера Красимир Велчев. Той ще иска комисията „Сидеров" да работи ударно - за почти три пъти по-кратък срок от предвиденото.

„Нормално е след като искаш да управляваш, хората да знаят дали си в ред или не си. Затова са необходими психотестовете, за да избегнат тези хора да взимат грешни решения под въздействието на нещо", коментира в кулоарите депутатът часове преди първото заседание на комисията „Сидеров" и допълни: „По-хубаво е чл. 70 да го няма в Конституцията, докато узреят политиците. Аз съм „за" отпадането на имунитетите."

Според него у нас, за да си свалиш имунитета, се изискват качества, които някои български депутати не притежават. За добър пример в тази посока той даде съпартиеца си Цветан Цветанов, който сам си дал имунитета „срещу скалъпени разследвания".

За Велчев на този етап въпросният член от Конституцията, уреждащ депутатския имунитет, "идва малко в повече демокрация". Той разкри, че вече е говорил колегиално с партиите от управляващото мнозинство по въпроса.

ГЕРБ сериозно са запретнали ръкави да внесат поправката „Сидеров" по-скоро и ще искат срокът за работа на комисията, която трябва да се отчете накрая с доклад, да бъде съкратен драстично - от 14 на 5 дни. Подобно искане вече е подготвено и разписано от представители на четирите партии в мнозинството.

Искаме да се съкрати този срок, за да отпаднат съмненията, че искаме да нагласим нещо. Би трябвало на всеки да е ясно, че е накърнено достойнството ни. Отвратих се от един жест на един от депутатите, който размахваше картата си пред полицаите. Не става дума кой си, а какво правиш, убеден е Велчев.

Малко по-късно предложението на управляващите за промени в правилника за работата и дейността на НС влезе в дневния ред на правна комисия, която ще обсъжда комисията за имунитета на Волен Сидеров да заседава в много по-кратки срокове от досегашната практика.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев се обяви против да се включи в дневния ред това предложение. Нямало извънредни обстоятелства, че да се включва точката в дневния ред на правната комисия според него.

По думите на Нотев това се правело за двама конкретни народни представители. Непочтено, по мнението на атакиста, било да се променят правилата.

В крайна сметка мнозинството в комисията надделя и точката влезе в дневния ред - 8 бяха за, един против, двама въздържал се - от ДПС и БСП.

Социалистът Чавдар Георгиев поиска тази тема по-бързо да бъде обсъдена от комисията, а не да остане като последна точка.

На заседанието дойде и председателят на комисията за имунитета на Сидеров и Чуколов Димитър Главчев - час и половина преди първото заседание на поверената му комисия, която ще обсъжда да остави ли двамата атакисти без имунитет заради скандала с клекшопа на Раковска.