Георги Анастасов от Българската социалдемократическа партия посочи пред радио Нова Европа, че Нова левица има притеснения промените в избирателните закони да не доведат до хаос в предстоящите парламентарни избори.
Той заяви, че местните избори са показали безпрецедентен за последните 15 години хаос в изборния процес.

В коментар по темата социологът Юри Асланов заяви, че управляващото мнозинство в трескавото търсене на модул за оцеляване и спечелване на изборите, като че ли върви към прибързана и необмислена практическа дискусия за радикална промяна на избирателната система.
Асланов смята, че на базата на случилото се след местните избори, има възможност да се оспори легитимността на избраните органи.

От своя страна политологът Огнян Минчев заяви, че има опасност на следващите избори да бъдат приложени тежки манупалиции с цел да бъдат удовлетворени амбициите на кръгове от НДСВ за повтаряне на изборната победа от 2001 година.
Според Огнян Минчев е налице социологическа и пропагандна манипулация, както и оказване на натиск върху политически фигури и сили чрез институции на държавата, с цел те да бъдат маргинализирани и публично дискредитирани.
Определени кръгове около премиера няма да спрат пред нищо с цел да гарантират втора негова победа на изборите, заяви политологът Огнян Минчев пред радио "Нова Европа".