Въпреки опита на премиера Бойко Борисов да се постигне някакво споразумение по отношение на бюджета за 2016 година за сектор "Сигурност", обявените протести продължават с пълна сила.

КНСБ представи позициите на организациите си, които остават безкомпромисни по отношение на исканията си за оттегляне на проекто-бюджета за 2016 г. в този му вид.

Председателят на националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Любомир Еленков изрази несъгласие с предлаганите 10 изменения в Закона за МВР, а именно - левовата равностойност на храната за държавните служители в МВР да се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет.

От синдикат "Огнеборец" не са съгласни и с другите мерки, свързани с премахване на правото на безплатно пътуване, намаляване на платения годишен отпуск, при прекратяване на служебното правоотношение държавните служители да имат право на еднократно парично обезщетение в размери на 50% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения и др.

Синдикатите от сектор "Сигурност" организират протест на празника на полицаите - 8 ноември от 13 часа пред сградата на народното събрание, когато ще обявят несъгласието си срещу предложения закон за бюджета за 2016 година.

Синдикалните лидери са категорични, че ако правителството не оттегли предложението си за орязване на доходи и социални придобивки на работещите в сектор "Сигурност" ще протестират пред парламента, включително и в деня на първо четене на проекто-закона в пленарна зала.

Не по-различна е и позицията на националния синдикат на гражданската администрация в МВР. Неговият председател Христо Христов изтъкна, че с промените се отнемат част от правата на работещите в сектор "Сигурност", които са повече от 7 хил. души.

Той обяви категорично несъгласие относно отпадане на процента за прослужено време, както и отпадане на порциона на служителите. Председателят на федерацията на независимите синдикати от отбраната "Българска армия" Георги Братованов подчерта, че проектозаконът не е обсъждан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, нито на експертно ниво в Министерството на отбраната.

"Не сме против реформите", обяви той, но подчерта, че те не бива да се случват без обсъждане и чрез налагане на силови методи като намаляване на възнагражденията. Позицията на синдиката Братованов ще представи и на днешния Съвет по отбрана.

Синдикалистите изрично подчертаха, че в действията им няма никакви политически оттенъци.
По време на брифинга синдикатите обявиха, че в сектор "Убийства" в Пловдивската полиция е останал само един служител.

Председателят на "Огнеборец" Еленков изрично обърна внимание на факта, че в обществото се налагало мнението, че служителите в сектора получават 20-те заплати като бонус, а тези пари те не ги получават даром. "За 32-годишен стаж в системата не съм имал никакви граждански права", изтъкна Еленков.

Вицепрезидентът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков подчерта, че реформи в сектора е имало, но те не са били полезни нито за служителите, нито за обществото.
"Не приемаме вината за това, че нямаме реформи", категоричен бе той, допълвайки, че реформите до сега се спускали отгоре и за това се генерирала администрация. Според него администрацията може да се намали, а изпълнителният състав, в който влизат работниците на терен, да бъде увеличен.

Синдикатите са готови за диалог по отношение на промените. Те са категорични, че реформи в сектора трябва да има, но не за сметка на служителите на улицата.

По отношение на вчерашните протести, които създадоха хаос в столицата, синдикалните представители подчертаха, че са били спонтанни и именно липсата на диалог е довела до тях. Протестът, планиран за тази вечер остава, ще бъде проведен като за всички други бъдещи протестни действия, които ще предприемат организирано, ще има допълнително информиране.