47 на сто от сънародниците ни подкрепят идеята за въвеждане на задължително гласуване, ако днес се проведе референдум по темата, сочат данните от месечното социологическо проучване на „Галъп", проведено в периода 7 - 13 март тази година. 31% биха гласували отрицателно, а 22 от заявилите желание да гласуват все още не са решили кой от двата отговора ще изберат.

Сравнение с предишния референдум - този за ядрена електроцентрала - показва, че нивата на готовност за участие остават високи. Практиката в подобни изследвания обаче говори, че реалното гласоподаване обикновено остава под декларираните нива.

Проучването разкрива още, че 66% подкрепят мажоритарното избиране на кандидати, докато само 9 на сто са против.
По въпроса за дистанционното гласуване по електронен път при провеждане на избори и национални референдуми, малко над половината българи (51%) са за въвеждането на такава възможност. Делът на тези, които са против, или все още нямат мнение по въпроса, е приблизително равен - съответно 25 и 24 на сто.

54% от запитаните са отговорили, че подкрепят предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдуми по значими държавни въпроси всеки път, когато се провеждат национални избори. Интересен факт е, че положителните мнения по темата преобладават и сред привържениците на БСП.
В същото време доверието в институцията на държавния глава бележи лек ръст от началото на февруари, достигайки 33%, а делът на скептиците спада от 57 на 53%.