Без семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си. Това предвиждат промените в Закона за семейните помощи за деца, представени в МТСП от социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

Целта на тези промени е да се подобри сега действащата система, изтъкна той. Цели се равнопоставеност между децата и равнопоставеност между родители - биологични, осиновители, приемни родители. Създава се възможност за изплащане на семейни помощи в натура. Друга амбиция на мерките е да се стимулира отговорното родителство.

Що се отнася до проблема с непълнолетните майки, се оказва, че феноменът е локализиран в определени области и общини. Има мерки обаче за ограничаване на явлението "деца раждат деца".
Засилваме връзката между семейното подпомагане и задължението за образование и достъпа до здравна грижа за децата, каза Калфин. С промените също така се осигурява насърчаване на отговорното родителство. Недобросъвестни родители няма да злоупотребяват със системата за помощи за деца, категоричен бе социалният министър.

Системата за семейни помощи за деца няма амбициите да осигури издръжката на децата, тя подпомага, изтъкна Калфин. Родители, които изоставят детето си до навършване на 2 годинки, ще трябва да възстановят част от получените помощи за отглеждането му. Това няма да става във всички случаи, а само в най-тежките случаи - като насилие в семейството.

Помощи в натура пък ще се получават, когато майката е непълнолетна. Децата майки ще получават и пакет от социални услуги. Непълнолетните майки, които обаче ходят на училище и завършват успешно, да получават допълнителни детски добавки, предвиждат законовите промени.

Непълнолетните майки до 16 години в страната са 1351. Майките на възраст между 16-18 са 3981. Най-много деца майки има в Сливен, Бургас, Пловдив.

Освен това ще се прекратяват помощите на родители, чиито деца станат родители. Ще се връща помощта, ако детето не посещава редовно училище. Родителите също така се задължават децата им да преминават задължителни имунизации и профилактични прегледи, ако искат да получават помощи за отглеждане на малчуганите.

Въвежда се еднократна семейна помощ при осиновяване. За 2014 година осиновяванията са 688. Помощта ще се дава, ако детето и осиновителите живеят постоянно в България.

С промените се признава и фактическото съжителство. Затова и за изплащане на помощи ще се вземат доходите и на двамата родители, дори и да живеят без брак.

Планира се законът да влезе в сила от 1 юли 2015 с изключение на тези мерки, които изискват планиране в бюджета за следващата година и те ще действат от 1 януари 2016.
Ивайло Калфин смята за следващата година да предложи работещите родители да ползват данъчни облекчения. За миналата година на 4841 семейства са прекъснати социалните помощи, тъй като не са пращали децата на училище. Това е засегнало 5330 ученици.