Размерът на помощите за ток и парно през новия отоплителен сезон ще покрие напълно увеличението на цените на електро и топлоенергията от 1юли.
Това заяви социалният министър Христина Христова,цитирана от БНР.

Помощта за хората, използващи твърдото гориво, ще е 160лева за целия отоплителен сезон.

На семинар,посветен на новото законодателство за хората с увреждания, министър Христова пое ангажимента до средата на следващата година всички държавни и обществени сгради да станат достъпни за тези хора.

С нов закон ще се въведе и изплащането на месечна интеграционна добавка, която няма да замени социалното подпомагане на ще обезпечи дейностите за интеграция на хората с увреждания. Парите ще се дават за определен срок и дейности като транспортни разходи, обучение, преквалификация и ежедневни грижи.

Добавката ще се определя след подоходен тест и няма да се отпуска,ако човекът с увреждане разполага с повече средства.
Прагът за достъп вероятно ще е по-висок от гарантирания минимален доход, който от следващата година ще бъде 60 лева.

Министър Христова обяви още, че 12 млн.лева са заделени през тази година за осигуряването на заетост на хора с увреждания, като се акцентира върху тяхното самонаемане.

Социалният министър и председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов коментираха като крайна мярката на работодателите да се налага финансова санкция, ако не наемат на работа определен брой хора с увреждания. В новия закон ще се търси компромисен вариант, който по-скоро да търси разкриването на работни места за тези хора.