"България не е готова за предизвикателствата пред сигурността", коментира Елена Поптодорова от Асоциацията на Атлантическия договор по време на конференция, организирана от "Галъп Интернешънъл" и Института по социология "Иван Хаджийски" по повод 15-та годишнина от членството на България в НАТО.

"Не съм спокойна, че държавата сама по себе си и в съседство може да се справи с възникващите ситуации. Тази годишнина няма да бъде във фойерверки", категорична е Поптодорова.

Това ще са загрижени обсъждания, защото има повече въпроси отколкото са отговорите, обясни тя и допълни, че вододелна дата в отношенията САЩ-Русия и Изток-Запад е анексирането на Крим.

Путин отива в Крим за петата годишнина от присъединяването

Путин отива в Крим за петата годишнина от присъединяването

ЕС потвърди, че не признава анексирането на Крим от Русия

"След събитията в Крим се тегли една разделителна линия, която за съжаление нараства". В Швеция също настъпи тревога и 20 години след изтеглянето на военния контингент в Готланд има знаци за нарастваща загриженост, коментира Поптодорова.

Съзнателно се прави сравнение със Студената война, но не е същото, смята дипломатът, а по-скоро започва период на съперничество между Големите сили Русия, Китай и САЩ. Мнозина определят периода като конкурентен световен ред, но според Поптодорова световният ред се разпада и на негово място идва глобално безредие.

Тя коментира и терористичните актове, посочвайки съперничеството между държавите, на чийто фон атентатите ще продължават.

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

Не можем да си позволим неограничена ядрена надпревара и мрака на Студената война

Анализ заслужава преоткритото партньорство между Русия и Щатите. Същевременно сътрудничеството на Русия с Китай е видимо в западната ни съседка Сърбия.

Сложните геополитически фактори създават за България сложна обстановка. "Изборите вече са сложни, вече е трудно и ще става още по-трудно", допълни Поптодорова.

Проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра за изследвания на националната сигурност и отбрана отбеляза мисиите на ЕС в Косово и Босна и Херцеговина, където България също участва. Освен мироопазващи и мироналагащи функции, последните години има развития в рамките на общата политика, ориентирана към създаване на общи структури за отбрана.

Той припомни Европейския фонд за отбрана от 2017 година, който е ориентиран към научните изследвания в областта на отбраната и придобиването и експлоатацията на способности.

НАТО не иска нова Студена война и въоръжена гонка с Русия

НАТО не иска нова Студена война и въоръжена гонка с Русия

Столтенберг направи коментара след среща с руски представители

България участва в няколко проекта по линия на ПЕСКО. По отношение на военната мобилност водещата страна е Холандия. Целта е да се улесни придвижването на военни сили в рамките на ЕС.

Страната ни е партньор в проекта за морско надграждане и изграждане на логистични хъбове. България е предложила да бъде водеща нация по проекта за модулен елемент за бързо разгръщане на подводни интервенции.

Ако идеята е с Европа на нациите да бъде разрушен ЕС, тогава си представям Европа на отечествата, със суверенни нации, коментира Хаджитодоров.

Иначе, според него, няма как ЕС да функционира както досега, но с разделение между нациите.

Соломон Паси иска ядрени оръжия на Балканите - гарантират мир

Соломон Паси иска ядрени оръжия на Балканите - гарантират мир

Според него зависимостта от Русия е най-голямата енергийна заплаха