Популистът русофил Радев получи цялата власт в държавата. Така Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., обобщи пред bTV политическата ситуация в страната.

По негови думи държавният глава не е спазил Конституцията, като е поискал оставката на главния прокурор и на министър-председателя с високо вдигнат юмрук. Плевнелиев бе категоричен, че Радев е поискал властта по незаконен начин.

Според него едно служебно правителство преди всичко трябва да преведе България през коректен път и демократичен начин към нови избори, които да бъдат легитимни. По тази причина той недоумява защо "извършва мащабни чистки и то още в първия ден".

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Стефан Янев ще работи да възстанови загубеното доверие към институциите

Плевнелиев е на мнение, че тази чистка е подготвяна преди това.

"Имаме едно предизборно служебно правителство на президента Румен Радев, който се бори за преизбиране. Той има абсолютната власт в България, няма Народно събрание, няма други политически партии", подчерта той.

По думи на Плевнелиев Радев си е назначил не министър-председател, а началник на щаб - негова дясна ръка и послушен човек. Никога досега български президент не е правил това, допълни бившият държавен глава.

Според него, ако на следващите избори политиците не намерят решение на сложната задача, която народът ще даде, то на трети вот е "повече от ясно, че ГЕРБ ще се върне на "бял кон", защото може да е всичко, но поне хората могат да ги припознаят като по-малкото зло".

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Постави задачите: честни избори и Плана за възстановяване