САЩ ще работят с партньорите си в НАТО, за да се отбранява всеки сантиметър територия на Алианса, ако бъде нападнат. Това заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен пред БТВ.

По думите му българите и българската политическа класа разбира, че е направила избора да е част от НАТО. Българите се възползват от чадъра за сигурност, който се осигурява от НАТО. България е по-голяма безопасност с чадъра за сигурност от НАТО. Хората съзнават, че НАТО е от реална полза за сигурността на държавата, изтъкна Мертен.

Той добави, че корупцията съществува във всяка една страна, но трябва да има механизми за засичане на корупцията. Българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, посочи Кенет Мертен. И смята, че България се борби срещу корупцията и как да се справи с това предизвикателство.

Той отбеляза, че всички демократични страни са изправени пред предизвикателства, но България е държава като САЩ и останалите държави, която търси начин да се справи най-добре с корупцията. Важно е българите да имат доверие в политическите лидери и съдебните системи, и е важно съюзниците на България да разберат, че държавата участва пълноправно в ЕС, каза дипломатът.

Кенет Мертен е уверен, че българите са доста добре информирани и те следят случващото се в страната и извън нея.

Той добави, че глобалният закон "Магнитски" е начин да се разкрие корупция и не важи само за България. САЩ следи внимателно какво се случва във всяка една страна, включително и в България, но все още е рано да се оцени какво страната ни е направила в борбата с корупцията. "Американското посолство не се намесва във вътрешната политика на България, нито другаде. Работата ни е да отстояваме пред властите и населението да подкрепят политики било то в ООН, НАТО, околна среда, военни въпроси. Не ни е работа да се намесваме във вътрешната политика на България. Ще работим с всеки, който е избран на власт в България", категоричен бе посланикът на САЩ в България.

За смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, посланик Мертен добави, че държави като САЩ и други в ЕС имат ограничено влияние в Русия. Американското посолство е много по-малко в Русия отпреди. Важно е да се има предвид, че смъртта на Навални се дължи на президента на Русия Владимир Путин, изтъкна посланикът на САЩ.

"Русия е станала държава, която толерира подобен вид неща - някой да умира, докато е в затвора", възмутен е Мертен.

Запитан дали е имало интерес от страна на американски компании към закупуването на "Лукойл", Мертен заяви, че е имало няколко американски фирми в България. Той обаче уточни, че не е в позиция да отговори доколко е имало желание за купуване на "Лукойл". Мертен обаче изрази надежда "Уестингхаус" да изгради 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Шествие в подкрепа на Украйна се проведе в София

Шествие в подкрепа на Украйна се проведе в София

За кратко беше блокиран "Орлов мост"