Стоян СталевРаботи се усилено за организирането на двустранна среща на министерско ниво, на която да се обсъди ситуацията с отказаната доставка на българска електроенергия. Срещата все още не е уговорена, но е възможно да се състои преди Великден, заяви българският посланик в Анкара Стоян Сталев пред БНР.

На въпрос за личностния фактор в процеса за едностранното спиране на доставките на българско електричество, посланик Сталев заяви, че не се поставя въпроса за конкретен изпълнител и подчерта, че Турция е страна, която твърдо стои зад своите инвеститори и фирми изпълнители, особено в чужбина.

Не трябва да се драматизира нищо в този случай, това е едно преплитане между два договора – търговски и договор за износ – между НЕК и турската компания “ТЕТАШ” от една страна и междуправителственият договор, в който договорът за износ е само част от него. Това има своите хубави страни, защото ако не беше междуправителствения договор, ние сме зависими от конюнктурата на турския пазар, а тя се променя, каза Сталев.

Благодарение на междуправителствения договор има възможност да се продължи износът на електроенергия, разбира се, срещу едно добро взаимно договаряне на другите условия по това споразумение, а именно, започването на инфраструктурните проекти.