По случай учредяването на партия ГЕРБ, чиито неформален лидер е Бойко Борисов, са поканени посолствата на страните-членки на ЕС.

Очаква се на събитието тази неделя да присъстват пресаташетата на посланиците, както и унгарският консул.

Миналата седмица, когато се състоя работна среща на членовете на бъдещата партия ГЕРБ, бяха подадени повече от 1000 молби и декларации за постъпване в нея.

Ние ще бъдем първата българска антикорупционна партия. Наши приоритети ще бъдат националната сигурност, борбата с организираната престъпност и промените в съдебната система. Ние няма да бъдем партия, затворена сама в себе си, заяви тогава столичният кмет Бойко Борисов.

Не може да се говори за сътрудничество между ГЕРБ и НДСВ.
Б. Борисов

Засега е ясно с кои хора ще работи ГЕРБ - БЗНС-НС на Анастасия Мозер, с която наскоро бе подписано споразумение за сътрудничество и сдружението "Европейски демократичен път" на Димитър Абаджиев, който напусна един от „враговете" на Борисов, Иван Костов.

Кметът и лидер на движението също е категоричен, че няма да работи с никоя от партиите в тройната коалиция, която, по думите, е основният му опонент.

Въпреки че от НДСВ са готови да работят за в бъдеще с ГЕРБ, Борисов е категоричен: „Най-тежките обиди съм получил от НДСВ".

Други евентуални партньори на ГЕРБ са СДС, Гергьовден и ВМРО, към които генералът не крие симпатиите си.