Посланици на страни-членки на Европейския съюз излязоха с обща позиция, в която изказват разочарованието си от отхвърлянето на проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта в българския парламент.

Припомняме, на 2 септември депутатите от всички парламентарна групи, с изключение на ГЕРБ и Реформаторския блок, гласуваха против предложения от вицепремиера Меглена Кунева проектозакон.

„Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията. Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона", посочват посланиците в текста, разпространен от посолството на Холандия в България.

И ГЕРБ силно притеснени от анонимните сигнали в закона „Кунева"
Още...

Те напомнят и че Европейската комисия поставя борбата с корпуцията на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Посланиците изразяват надежда, политическите партии ще представят „възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем". Според тях  по този начин ще се покаже, че неуспехът в гласуването не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво.

Изявлението е подписано от посланиците на страните-членки на Европейския съюз: Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания,  Люксембург и се подкрепя от посланиците на Норвегия и Швейцария.