Правителството да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за отваряне на затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй".

Това, което някои терористични организации мечтаят, беше постигнато със спирането на газа за България и другите страни. Това за икономика като България е катастрофа
                   П.Димитров

Това ще предложи комисията по енергетика на парламента стана ясно на днешното извънредно заседание на енергийната комисия.

Соломон Паси, който присъства на заседанието, изказа опасения, че член 36 от присъединителния ни договор е неприложим в сегашната ситуация и бе категоричен, че според него не е необходимо парламентът да се произнася за отварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

Присъстващият на заседаноето министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, категорично заяви, че ако сега не използваме възможностите на член 36 няма кога и пояси, че на 31 декември тази година изтича срокът за евентуално задействане на този текст.

Министър Димитров подчерта, че България е в състояние на катастрофа.
„Това което някои терористични организации мечтаят беше постигнато със спирането на газа за България и другите страни", заяви Димитров.

Той съобщи, че към днес загубите възлизат на 14.5 млн. лв., а от началото на кризата са натрупани 169 млн. лв. загуби. „Това за икономика като България е катастрофа".

Според одобреното проекторешение отварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй" трябва да стане в съответствие с правото на ЕС, техническите възможности и изискванията за сигурност и безопасна експлоатация.

Решението на парламента за блоковете на АЕЦ „Козлодуй" да включва и предложение към институциите на ЕС да преразгледат становището си за изваждане от експлоатация на ядрените реактори с оглед на настоящата криза с енергодоставките, предлага още енергийната комисия.

Петър Димитров, който пояси, че ако реакторите бъдат отворени бихме могли да ги зареждаме с отработено гориво, което би осигурило работа за 5 месеца и приходи от 130 млн. лв.

Трети и четвърти блок са в работоспособно състояние, категоричен е Петър Димитров.

Той посочи още, че за пускането на един блок са необходими 30 дни. Няма да нарушаваме договора с ЕС, ще се мине без искане на разрешение от ЕК, каза Петър Димитров.

В мотивите на енергийната комисия, които ще предложи на парламента за отваряне на замразените блокове, се изтъкват загубите на страната от газовата криза.

Към момента по предварителни данни те са около 150 млн. евро и влошаването на икономическата ситуация създава проблеми и с изпълнението на приходната част за бюджета за 2009-та, се посочва още в мотивите.

Депутатите изтъкват и че трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй" са с доказана експлоатационна готовност и безопасност.

Петър Димитров каза, че намерените алтернативни възможности за доставки на газ от Гърция и Турция не отменят кризисната ситуация. Има авария в „Топлофикация Пловдив" и в резултат е преминала от мазут изцяло на газ; същото е положението и с „Топлофикация Разград", съобщи Петър Димитров.

Има проблеми, заради които фирми сигнализират за бедствия като оранжерии и ферми, посочи още Димитров и каза, че за това новите количества газ постъпващи от Гърция ще бъдат преразпределени, а утре ще бъде преразгледан ограничителният режим за потреблението на газ.