Соломон Паси Действията в Ирак се развиват по неизбежната логика, заложена от самото начало на операцията, каза министърът на външните работи Соломон Паси, преди срещата си с петима депутати от четири парламентарни групи, които ще отпътуват за разговори в Американския Сенат. Пътуването е свързано с напредъка в процеса на ратификация на членството на България в НАТО.

Парламентаристите заминаха за САЩ на разноски на МВнР, след като шефът на парламента Огнян Герджиков отказа финансирането на делегацията. Министър Паси заяви, че повереното му ведомство финансира визитата, защото смята, че точно в този момент тяхното посещение в САЩ може да изиграе важна роля за получаване на допълнителна подкрепа за членството на страната ни в НАТО.

Посещението на депутатите в САЩ идва в началото на решителната фаза от разширяването на НАТО, в която започва изслушването в Америкаския Сенат, каза Паси. Според него, помощта на народните представители ще бъде от съществена важност за успешното преодоляване на последната фаза от присъединяването ни към алианса. Той пожела успех на делегацията, като призова депутатите да се сплотят около това, което ги обединява и да не говорят за това, което ги разделя.

В групата са включени народните представители Гергана Грънчарова и Ралица Агайн от НДСВ, Христо Кирчев от ОДС, Румен Овчаров от Коалиция "За България" и Джевдет Чакъров от ДПС. Те се ръководят от Гергана Грънчарова, която е председател на Парламентарната група за приятелство между България и САЩ.

Джевдет Чакъров от ДПС каза, че петимата ще искат България да получи поне 20 милиона долара от средствата, които САЩ ще отпуснат на 15 държави за покриване на разноските по участието им в антииракската коалиция.