За да се спрат спекулациите, може да се оповести публично това, че е установена съпричастността на три лица към атентата в Сарафово.

Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Трите лица са Филип, Рико и Браян Дженсън. Те са пребивавали с фалшиви документи за самоличност и шофьорски книжки от Мичиган. С фалшивите документи тримата се регистрирали в български хотели. Цялото им движение е установено от 28 юни до 18 юли.

Двама са използвали документи от Австралия и Канада. От 2006 г. живеят на територията на Ливан, каза Цветан Цветанов. Фалшивите шофьорски книжки са изготвени в Ливан.


Кои са „Хизбула"
Още...

"Основната ни задача беше да проследим движението на всички участници в този терористичен акт, в случая говорим за тези трима, които са установени като съпричастни към този терористичен акт", заяви силовият министър.

В хода на разследването, припомни вътрешният министър, е намерена фалшива шофьорска книжка на Филип, а в последствие и фалшивата шофьорска книжка на Рико. С фалшива шофьорска книжка на Браян Дженсън е нает автомобил на територията на Равда.

По безспорен начин е установена истинската самоличност на две от лицата, подвизавали се на наша територия с фалшива самоличност. Това са лица, които са притежавали паспорти от Австралия и Канада, като между 2006 и 2010 година са живели на територията на Ливан, поясни Цветан Цветанов.

Лицата са влезли на територията на Европа с истинската си самоличност, подчерта Цветанов. У нас също са влезли с истинската си самоличност. След като влизат у нас започват да се регистрират по черноморските ни хотели с фалшивите си шофьорски книжки от Мичиган.

Докладът на Младенов пред КСНС за външните рискове - повърхностен
Още...

ДНК анализ е направен на Филип и на Рико. ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведеният ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летището в Сарафово в Бургас, каза Цветанов.
"Проследили сме цялостна а им дейност на територията на Австралия и на Канада като имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула", информира Цветан Цветанов.

Това, което може да се направи като обосновано предположение е, че двете лица, които са установени с тяхната самоличност са принадлежали към военното формирование "Хизбула", каза още той.

Цветанов подчерта, че страната ни разчита на близките си отношения с Ливан. "Разчитаме на правителството на Ливан да ни подпомогне в разследването", посочи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Росен Плевнелиев обобщи, че няма да се задават въпроси, но повече информация за разследването ще бъде предоставена на депутатите във вътрешната комисия на НС.

Станишев и Сидеров скептични към констатациите на КСНС за атентата
Още...

Само разследващите органи могат да кажат каква е информацията за атентата в Сарафово. Разследването не е приключило, затова и въпросите остават, са основните изводи от 6-часовия КСНС.

"Вицепремиерът Цветанов отчете сериозен напредък", категоричен бе президентът. Доказателствата са видими, обясни Плевнелиев. По думите му тези доказателства се оценяват от международните ни партньори.

Държавният глава обобщи, че промените в Близкия Изток пораждат сериозни заплахи за националната ни сигурност.

"От днес рискът за българските граждани от терористични нападения е много по-висок"
Ивайло Калфин

България трябва да подкрепи международните усилия за преодоляване на ситуацията, категоричен е Росен Плевнелиев. Нестабилността в Сирия също е сериозно предизвикателство пред мира. Миграционният натиск се засилва, отчете президентът.

В Близкия Изток протичат обществено-политически процеси, които са от фундаментално значение, трансформации и промени, посочи държавният глава.

Военните действия, ескалацията на съществуващите конфликти и задълбочаването на политическата, етническата и други радикализации в региона пораждат съществени рискове и заплахи за страната, подчерта Росен Плевнелиев.

Към момента, по думите му, дипломатическите и икономическите средства за разрешаване на съществуващите конфликти в Близкия Изток не са изчерпани. Бързото разрешаване на кризата в Сирия е от решаващо значение за националната сигурност на Република България, категоричен е президентът. "Кризата в Сирия е силен фактор на нестабилност и източник на миграционен натиск", допълни Плевнелиев. Президентът подчерта, че страната ни е взела всички мерки, за да отвърне на засилващия се миграционен натиск.

НСО трябва да се оптимизира. Това е изводът по отношение на атентата срещу Ахмед Доган. НСО също така ще трябва да изготви програма за своето техническо модернизиране.

Припомняме, още на 19 януари израелски медии съобщиха, че по време на еднодневно свое посещение в Тел Авив външният ни министър е съобщил позицията ни за съпричастност на "Хизбула" към атентата.
Тогава Външно категорично опровергаха това да се е случвало.
Факт е, че само часове след удара в Бургас на 18 юли миналата година израелски източници обвиниха "Хизбула", а малко по-късно това сториха и от САЩ.