Разгледани са четири предложения за сгради, където да бъде разположена българската дипломатическа мисия в Багдад, съобщи на брифинг в МВнР посланикът ни в Ирак Валери Рачев.

Българското посолство ще е в сигурна зона, близо до бившия дворец на Саддам Хюсеин, където сега се намира американското посолство, подчерта дипломатът.
Разрушената сграда, където преди войната се помещаваше българската мисия, ще бъде възстановена след пълното стабилизиране на обстановката в Ирак, съобщи Рачев.

Първото му посещение в Ирак се е осъществило с помощта на посолството на Ирак в София и американските посолства в Багдад и София.

Рачев съобщи, че по време на първата си визита се е срещнал с иракския президент Джалал Талабани и разговорите с него са преминали в изключително доброжелателна обстановка.

Българският посланик се е срещнал и с иракския политически елит, който е показал готовността си за формиране на иракско правителство и за развитие на двустранните отношения между Ирак и България.

Дипломатът ни е разговарял и с ръководителя на многонационалните сили ген. Хейси, който е заявил, че се разчита много на българските военни.

Няма вариант хуманитарната мисия на контингента ни в Ирак да се превърне във военна, заяви дипломатът.

Валери Рачев обеща да предоставя обективна информация на контингента ни за решения, които взема българското правителство и изцяло до им съдейства.

Новоназначеният ни посланик обаче призна, че не знае колко българи като цяло има в Ирак.