Повече от 11 часа продължи в петък дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс, съобщи БНТ. Гласуването ще се проведе на следващо пленарно заседание, обяви заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС).

Заседанието беше прекратено след като се изчерпа списъкът със записалите се за изказвания.

Последен говори съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков.

Мина полунощ в този важен дебат за всички граждани, тук въпросът е дали тези 12 часа бяха конструктивни и дали напреднахме с нещо, което си заслужава, обобщи той. Отговорът е "да", смята той.  Петков аргументира защо маратонът в залата си е заслужавал, като цитира думи на привърженик, който написал, че им благодари, че се борят за честността на вота. "Вашето лидерство ни мотивира да излезем на площада във вторник и да ви покажем, че не сте сами, че ние също можем да се борим за честността на нашия вот", е написал още гражданинът, цитиран от Петков.

Депутатите пак ще работят извънредно и по Изборния кодекс, и по бюджета

Депутатите пак ще работят извънредно и по Изборния кодекс, и по бюджета

Отпадна парламентарният контрол

Около 23:00 часа  Стоян Таслаков от "Възраждане" поиска прекратяване на заседанието, но в залата нямаше кворум. Предложението подкрепиха единодушно 58 народни представители.

По време на дискусията, в отговор на призив от Мартин Димитров ("Демократична България"), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви, че ще се бори протоколът от машината да остане, но в същото време ще се бори и да се преброят разписките от машината.

Няма как машината да издаде протокол, ако сме заличили устройството, което записва гласовете, посочи Асен Василев от "Продължаваме Промяната". Той отбеляза, че разписките, които машината генерира, нямат защита, каквото бюлетините имат.

Добрев му възрази, че не познава изборния процес, и посочи, че във всяка комисия има представители на партии, застъпници, наблюдатели. Няма как да дойде един Торбалан с напечатани вкъщи бюлетини и да ги вкара в урната, коментира той.

Депутатите се надяват св. Климент Охридски да им помогне с Изборния кодекс

Депутатите се надяват св. Климент Охридски да им помогне с Изборния кодекс

НС се захвана със спорните промени

Припомняме, че промените по Изборния кодекс касаят смесеното гласуване - и с хартия, и с машина.

Парламентът отново отложи парламентарния си контрол, предвиден по програма за работата на законодателния орган. Така изслушването на министри от служебния кабинет на Гълъб Донев в Народното събрание ще стане на извънредно заседание на 29 ноември, вторник, от 10.00 ч. Тогава ще се разгледа и удължаването на трите бюджета на държавата - на Държавното обществено осигуряване (ДОО), на НЗОК и на държавния бюджет.