С 12 млн. лева се увеличават парите за интеграция на хора с увреждания в бюджета за 2014г. Това заяви социалният министър Хасан Адемов, който по-рано днес участва в среща по темата в Министерски съвет, в присъствието на премиера Пламен Орешарски и Националния съвет за интеграция на хора с увреждания.

Събитието бе организирано по случай 3 декември, международен ден на хора с увреждания. По изчисления на Адемов общата сума за интеграция на тези наши сънародници, с която ще разполагаме за следващата година, възлиза на близо 170 млн. лв.

Социалният министър представи пред медиите идеята си занапред да има регулярни срещи между Националния съвет за интеграция на хора с увреждания и Министерството на труда и социалната политика с цел решаване на наболелите проблеми, пред които тези хора са изправени всеки ден.

Адемов не пропусна да изрази мнение, че организациите на хора с увреждания са партньори на правителството, защото виждат, че то се опитва да работи за тях. Министърът използва случая да призове своите колеги политици да се сетят, че стратегиите за интеграция на хора с увреждания са изключително важни.

По време на днешната среща съветът за интеграция е представил пред министрите свой списък от основните проблеми на хората с увреждания, между които са трудното допускане до обществените поръчки на техните социални предприятия, ниските равнища на трудовата заетост и липсата на архитектурна достъпност в градска среда.