Повече права да имат непълнолетните участници в наказателния кодекс искат от Министерството на правосъдието.

С предимство да се разглеждат делата, по които обвиняемият е непълнолетен от съдии, притежаващи специална подготовка в сферата на правата на детето и при закрити врати, освен ако непълнолетният не поиска публично разглеждане.

Това предвиждат част от промените на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), публикувани за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието днес. 

Непълнолетен наръгал момче при бой в Плевен

Непълнолетен наръгал момче при бой в Плевен

Тримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа

С проектозакона се въвеждат две евродирективи за процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми.

Предлага се задължително изготвяне на личностна характеристика на непълнолетния обвиняем, за да се установят неговите специфични потребности по отношение на организацията на защитата, продължаване на образованието, обучение и ефективното реинтегриране в обществото.

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Той е съсед на жертвата...

Предвидени са редица допълнителни права, а именно: родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за непълнилетния обвиняем, да получи пълна информация за правата му в наказателния процес; да бъде придружаван в съдебните заседания от родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за него.

Когато информацията е в интерес на малолетния нарушител на закона и нейното предоставяне няма да затрудни наказателното производство, той може да бъде придружаван и за него да бъде давана информация и при разследването на досъдебното производство.

Осъдиха непълнолетен за порнография и склоняване на деца към разврат

Осъдиха непълнолетен за порнография и склоняване на деца към разврат

Ползвал уеб-камера и различни акаунти в Скайп

Малолетните и непълнолетни нарушители на закона имат право на медицински преглед при задържане; установяване на личностните му особености, както и да получи защита на правото на личен и семеен живот чрез ограничаване на разпространяването на информация.

Регламентира се задължението да се правят звукозапис и видеозапис при разпит на непълнолетен, задържан или обвинен за престъпление, за което се предвижда не по-малко от 10 г. лишаване от свобода или друго по-тежко наказание.

Изключения от това правило ще са допустими само ако на разпита са присъствали родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за обвиняемия, педагог, психолог, лекар, притежаващ подходяща специалност, или друг специалист.

Непълнолетен си изтърпява присъдата за изнасилване, убийство и блудство

Непълнолетен си изтърпява присъдата за изнасилване, убийство и блудство

Ахмед Дж. е бил на 15 г., когато е извършил бруталните престъпления

Намаляват сроковете при задържане на непълнолетен. Явяването му пред съда се осигурява незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 48 ч. за довеждането му.

С промените се разширява списъкът с процесуални права на пострадалите и се ограничава възможността за провеждането на повторения или допълнителния им разпит като свидетели.

Създава се нова уредба за "свидетел със специфични нужди от защита". Тя предвижда разпитът на такъв свидетел да се провежда при вземане на мерки за избягване на контакт с обвиняемия, включително чрез видеоконференция или телефонна конференция.

Според промените, ако не затруднява наказателното производство, разпитът е добре да става в подходящо помещение, в присъствието на педагог или психолог и от един и същи разследващ орган, ако е необходим повторен разпит. При домашно насилие или на престъпление против половата неприкосновеност разпитът може да се става от следовател от същия пол, ако пострадалият иска това.

Съдят непълнолетен за кражба и взлом във Врачанско

Съдят непълнолетен за кражба и взлом във Врачанско

Откраднал 110 лева и газов пистолет с 6 патрона

В законопроекта се предлагат промени в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

Създава се изцяло нова глава, която да урежда процедурата за извършване на индивидуална оценка на пострадалите. Тя следва да бъде извършена веднага след подаването на сигнала за извършеното престъпление.

Арестуваха 15-годишен за изнасилване и убийство на баба и за блудство с 14-годишна

Арестуваха 15-годишен за изнасилване и убийство на баба и за блудство с 14-годишна

Извършителят не учи и не работи

Процедурата да е обективна, да съобрази вида и характера на престъплението и обстоятелствата, свързани с него, както и степента на вредите, възрастта, интелектуалното развитие, емоционалната и социалната зрялост, образованието на пострадалия, както и други негови личностни особености.

Предоставя се възможност близките на пострадалия да получат обезщетение.

Убиецът от Сотиря обжалва доживотната си присъда

Убиецът от Сотиря обжалва доживотната си присъда

Делото на втора инстанция е насрочено за 14 юли