ГЕРБ има най-голям интерес от предсрочни избори, но ние крепим стабилността в страната. Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него е нормално не всички да са доволни.

Дончев коментира, че понякога появата на синтетични истерии пречи на реалната работа. Той е гледал запис от срещата на премиера с българите в Лондон, около която се разрази скандал, и не виждал никаква интрига.

Томислав Дончев смята, че в Народното събрание има състезание по опозиционност. То обхващало и част от управляващите. Вицепремиерът е категоричен, че правителството ще си върши работата, докато може.

Относно настояването на депутати за президентско вето върху Закона за обществените поръчки, Дончев не очаква да има такова. Законът до голяма степен припокривал европейските препоръки. По думите на Томислав Дончев проблемите в обществените поръчки не идвали от закона. Той коментира, че има проблем, когато не се спазва самият закон. От години сме имали директива, която предполагала повече участници при всяка процедура.

На зрителски въпрос за дълга продължителност на процедурата при кандидатстване по европроекти, вицепремиерът отговори, че сега процедурата е значително улеснена. Към момента страната ни надвишава 96 % усвояемост. 250-300 млн. евро предстои да бъдат възстановени от ЕК.

Томислав Дончев очаква тази година страната ни да постигне икономически ръст, близък до 3 %.

Относно блокадата по българо-гръцките ГКПП-та вицепремиерът коментира, че протестиращите в Гърция вършат нещо незаконно и настройват всички срещу себе си. Той я определи като пълно безобразие, тъй като щетите са големи. Всичките усилия на страната ни са на дипломатическо ниво. Дончев изрази надежда институциите в Гърция да си свършат работата.