Българското правосъдие се срива пред очите ни. Това заяви в декларация от името на ПГ на ПП/ДБ Христо Иванов. Той изтъкна, че днес се прави поредния опит да се свали главния прокурор Иван Гешев. Свалянето му от същите хора, които са го инсталирали, няма да доведе до изчистване, смята той. Освен това обвинител номер едно извадил стари дела изпод миндера, по думите му.

Затова Иванов подчерта колко са важни конституционните промени. Процесът, който тук трябва да се случи, трябва да покаже, че сме готови да започнем наново, според народния представител. Общественият договор са базовите правила, по които обществото ще съществува, очерта Иванов. Усилието за конституционните промени трябва да стане както трябва, посочи той.

А за вчерашния избор на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ в ресорната комисия той каза: "Не стана добре." Към комисията трябвало да се подходи като към нещо изключително. Христо Иванов предлага депутатите малко да си починат, да проведат още един кръг консултации и да реконструират състава на комисията. Тази комисия не е като всички комисии, заяви депутатът. Тя не трябвало да предизвиква разделение, по мнението му. Христо Иванов заяви, че се изкушавал да си сложи името в комисията, но се въздържал да влезе в състава й. Страх ме, че ще си сложа името под нейния провал, изтъкна бившият правосъден министър.

Костадинов учуден защо ПП не го търсят за конституционната реформа

Костадинов учуден защо ПП не го търсят за конституционната реформа

Според "Възраждане" най-добрата опция за промени в съдебната система е американският модел

Йордан Цонев от ДПС сподели, че се е стигнало до конституционни реформи през нарушаване на основния закон и хората, които го нарушили, искали реформата. Смяната на главния прокурор не е реформа, а е "седни да седна", каза той и обясни, че партията не е защитавала главния прокурор. В този си вид фигурата на главния прокурор предизвиква политически турбуленции, изтъкна Цонев.

Още преди година и половина ДПС внесли изменения на основния закон и зад тях стоял Делян Пеевски. Ще бъде господин Пеевски в тази комисия, увери Цонев. Това не е инат и не е изпиране, защото няма какво да изпираме, посочи депутатът. Прегръдката с вас нашият електорат не я харесва, но истината е, че България има нужда от това, категоричен бе Йордан Цонев. Успокойте топката и дайте са вървим, никакви смени няма да направим, категоричен бе той.

И Тошко Йорданов се включи с коментар, че коалицията ПП/ДБ е палава невеста, която се вземала с по-възрастен палав младоженец в лицето на ГЕРБ, а ДПС влезли в ролята на парапет. Не зная какво срамно има господин Пеевски да ви е в комисията, нали сами му ходехте на крака да го молите, смята депутатът от ИТН.

Делян Пеевски чака проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ

Делян Пеевски чака проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ

А ДСП си има свой и то отдавна

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изтъкна, че трябва да се направи конституционна реформа. Как ще се случи тази конституционна реформа, попита той. Най-логично, според него, е тя да се случи именно с неговата партия.

След това излезе Мирослав Иванов и обясни, че ПГ на ПП/ДБ ще внесе промени в правилника срещу простащината в пленарна зала. Парламентарният шеф Росен Желязков каза, че в правилника има норми на поведение за депутатите. Той би подкрепил всякакви разумни предложения, но се съмнява, че санкциите ще доведат до промяна на поведението.

17 депутати с порицание за "тепачката" около трибуната на НС

17 депутати с порицание за "тепачката" около трибуната на НС

Между наказаните депутати има и една жена

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе думата, за да припомни, че паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Нямате контрол върху процеса, обърна се тя към ПП/ДБ за реформата на основния закон. На втория ден се избихте, до това водят съюзите по сметка, коментира тя.