В свое участие по БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов си позволи да обяви в нарушение на изискванията на Закона за ББР, че планира ББР да предоставя нисколихвени или безлихвени кредити за работещите в бюджетни организации.

Това се казва в становище на коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за изказване на служебния министър от вчера. Карадимов коментира новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР). Той представи идея за отпускане на безлихвени или нисколихвени кредити за хората, които имат право да получат обезщетение при пенсиониране.

От ПП-ДБ изтъкват, че съгласно закона и устава на банката нейната цел е да насърчава икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица. От коалицията допълват, че ББР няма социална функция, а трябва да развива икономически потенциал на България.

Според формацията в представеното от Росен Карадимов предложение няма финансова логика. Нямало и социална нужда определени категории граждани, в случая - държавните служители, да бъдат подпомагани от държавата за сметка на всички останали.

От ПП-ДБ заявяват също, че дването на изгодни кредити единствено в полза на служители в държавната администрация прилича на опит за организиране и купуване на гласове.

"Опитите ББР да се използва като касичка за верни кадри и приятели на определени политически кръгове не са от вчера. Преди 3 години Промяната започна с промяна в модела на управление на ББР - беше пресечена престъпната практика на ръководствата, назначени от правителствата на ГЕРБ, да предоставят кредити за милиони без обезпечения на малко на брой лица със съмнителен шанс да ги изплатят", изтъкват от формацията.

От ПП-ДБ отбелязват още, че като служебен министър на икономиката съпредседателя на коалицията Кирил Петков разкрил, че ББР е дала близо 1 млрд. лева само на 8 фирми, като над 500 млн. лв. от тях били получени от фирми, които според журналистически разследвания били свързани индиректно с единият от двамата председатели на ДПС Делян Пеевски, срещу когото бяха наложени санкции по закона "Магнитски".

"Кредити за насърчаване на малки и средни предприятия отсъстваха. Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които все още текат разследвания. Към днешна дата част от фирмите са обявили официално, че няма да могат да възстановят получените средства", заявяват от формацията.

ПП-ДБ си постави за цел да скъса връзката Борисов - Пеевски

ПП-ДБ си постави за цел да скъса връзката Борисов - Пеевски

Влизането в сглобката е било грешка