"Продължаваме промяната" поиска лидера на Бойко Борисов и бившият вицепремиер Томислав Дончев, който отговаряше за средствата по Плана за възстановяване и развитие, да бъдат извикани в парламента, за да обяснят дали ще саботират гласуването и приемането на парите "с новото си мнозинство". Това стана ясно от декларация на ПГ, изчетена от председателя Андрей Гюров от трибуната на парламента.

"Отговорност - това е думата, от която ГЕРБ бяга като дявол от тамян - когато пътищата са в лошо състояние, ГЕРБ хукват да броят дупки, вместо да се смирят, когато енергетиката е в хаос - те казват, че новите управляващи са виновни. Държавната хазна с години се източваше, защото парите пътуваха в аванси в сакове, в сектори без реформи, докато задлъжнялостта на болниците се увеличаваше. Когато започнахме да спираме кранчетата на мафията, от ГЕРБ се уплашиха и внесоха вот на недоверие за финансовата политика", изреди Гюров.

Той цитира "окончателната присъда на вота" - излишъкът в хазната е повече от 1 млрд.лв.

"Средствата по плана намаляват с 1 млрд. лв., ГЕРБ отново изскочиха в лъжа, а Борисов обяви, че планът бил провален. Той никога не е носил отговорност и винаги излиза от водата сух за сметка на българския народ", посочват от ПП.

Финансовото министерство отговаря на Борисов: Да, некадърност, безотговорност, ГЕРБ

Финансовото министерство отговаря на Борисов: Да, некадърност, безотговорност, ГЕРБ

Правителството на Борисов е подписало и гласувало 02. 2021 г.

Гюров обясни за парите и рамката по Плана за развитие: икономическите показатели на България са по-добри от средния за страните от ЕС, икономическото ни възстановяване е по-бързо. "Крайно време да се поеме отговорност, поне за една част от вредите", поиска той.

Бойко Борисов и Томислав Дончев да се явят в НС и да обяснят ще продължат ли ГЕРБ да саботират плана с новото си мнозинство и ще подкрепят ли реформите в плана или целта им е да се върне страната в блатото на корупцията и нагласените схеми и частните митници. Истината ще стане ясна, когато се вземат законодателни решения - за Закона за КПКОНПИ, за подаване на сигнали за нередности и т.н.", посочи Андрей Гюров.

Борисов алармира: Купуват се депутати да се спънат в прага на НС

Борисов алармира: Купуват се депутати да се спънат в прага на НС

Хванали са се в столовете там и няма измъкване

Томислав Дончев отговори. "Гражданинът Дончев е тук и е в състояние да отговаря на всеки въпрос, от изречените думи няма нито едно вярно изречение", каза той и призова да се прочете текста в плана и да се обърне внимание на сроковете.

"България до момента е договорила по Националния план и оперативните програми - нула", каза той. "Въпросът е колко ще загуби страната следващата година" - Дончев залага само по Плана за развитие те да са 3 млрд.лв.