Като говорим за консултации, говорим за диалог, но такъв диалог в момента с президента няма. Определените часове и дни на президента не са разписани в Конституцията и консултации могат да се проведат в ден и час, удобен за всяка парламентарна група.

Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев пред журналисти в парламента за решението на държавния глава да няма повече консултации, а да се пристъпи директно към връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Христо Иванов не изключи преговори с ИТН за нов кабинет

Христо Иванов не изключи преговори с ИТН за нов кабинет

ДБ ще постави няколко свои приоритета на масата на преговорите с ПП

Това е една странно тълкуване от страна на президента на Конституцията, тъй като мандатът за съставяне на правителство се връчва след провеждане на консултации с парламентарните групи. Такива консултации не са проведени с всички парламентарни групи, обясни Матеев.

По думите му не се е получило разминаване. Поканата не е призовка, на която трябва да се явим, а покана. Ние отговорихме на поканата и изтъкнахме много важни аргументи да не се отзовем, като приемането на бюджета, подчерта Матеев. 

За ПП изборите са добре дошли, смята Васил Тончев

За ПП изборите са добре дошли, смята Васил Тончев

Очаква по-висока избирателна активност на предстоящия вот

"Аз не говоря за някаква предварителна коалиция, а говоря за консултации между партиите от коалицията преди консултациите с президента", уточни депутатът от ПП.

На въпрос как ще работи оттук нататък "Продължаваме промяната" с президента Румен Радев, Матеев отговори: "Като с една институция.". 

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието

Припомняме, на 27 юни 2022 г., от Министерския съвет с куриер в Народното събрание бе внесена оставката на кабинета, воден от Кирил Петков.

Веднага след това президентът Румен Радев определи часове за консултации с парламентарно представените партии преди връчване на мандата за съставяне на правителство. От ПП и БСП отложиха срещата си с мотив, че има заседание на бюджетната комисия.

След среща с останалите групи президентът реши да връчи мандат за формиране на правителство.

Оставката бе очаквано решение след като на 22 юни загуби вота на недоверие, гласуван в 47-ото народно събрание. Искането за вот на недоверие бе на ГЕРБ с мотив - провал в публичните финанси и икономическата политика. Дебатите по вота продължиха над 8 часа.

Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството.