Комисията по противодействие на корупцията и парламентарна етика в НС най-после ще приеме етични правила за поведение на депутатите.

Това е една добра практика, при която следва една от комисиите да следи за това дали депутатите спазват етични норми, коментира за News.bg народният представител от ПП Михаил Камбарев, който е член на комисията в парламента.

Проблем е, че трябва да доизчистим правилника за вътрешните правила на комисията, изтъкна той. Все още има необходимост, по думите му, да се изчистят вътрешните правила на комисията. Все още има противоречиви клаузи, смята Камбарев. Една от тях може да направи комисията бухалка, заяви народният представител.

В момента всички сигнали в комисията се разглеждат при закрити врата. Никой не може да види какви сигнали има в комисията и какви сигнали са прикрити от мнозинството, както изтъкна той. Може да се получи така, че благодарение на мнозинството комисията ще може да решава на кой народен представител да наложи наказание, без това да е публично, каза Камбарев. Едно от наказанията, които се предвиждат, е отстраняване на депутат от заседание на парламентарна комисия. Затова и той предполага, че комисията по етика може да се превърне в бухалка и да се отстраняват депутати, когато това е удобно.

Христо Иванов: Няма как да решим политическата криза, без да преборим корупцията

Христо Иванов: Няма как да решим политическата криза, без да преборим корупцията

Без ДБ не може да има управление, което да придвижи страната напред

Иначе депутатите ще трябва да спазват общоприетите правила за поведение. Ще се разглежда обаче неприемливото поведение на провинил се народен представител не само в сградите на парламента, но и извън НС. За пример депутатът от ПП даде поведението на Възраждане, които свалиха украинското знаме преди време от сградата на Столична община. Ние не сме народни представители само в НС, ние сме народни представители и извън него, подчерта Михал Камбарев.

Според него етичните норми за законодателите са добри практики, но ПП е против да се разглеждат сигнали за корупция при закрити врата. Разглеждането им трябва да става на открити заседания, според ПП.

Борба за кметския стол в София или борба за членство във Възраждане

Борба за кметския стол в София или борба за членство във Възраждане

В свалянето на украинското знаме