СвинаровБългария ще изпрати 480 военни в състава на стабилизационните сили в Ирак, съобщи военният министър Николай Свинаров, след церемонията, на която президентът Георги Първанов връчи пагоните на повишени генерали и офицери.

Увеличението на контингента ни от рота на батальон е било решено на 30 април на среща в Лондон на представителите на държавите участнички в стабилизационните сили. На заседанието е присъствал новият заместник-началник на Генералния щаб генерал-лейтенант Атанас Запрянов. Няма заделени пари за подготовката на батальона, надяваме се с ново решение на парламента да бъдат гласувани средства целево за контингента ни, тъй като сега харчим резерви, каза началникът на генщаба, ген. Никола Колев.

КолевВ момента тече процедура по набирането на доброволци от състава на втора, пета и 61-ва бригади. Според ген. Колев, мотопехотният батальон може да тръгне за Ирак в средата на юни. Българският контингент ще бъде в сектора под командването на Полша.

Междувременно полският заместник-министър на отбраната Януш Земке заяви, че държави от Азия, като Индия, Пакистан и Филипините могат да се включат в международните стабилизиращи сили в Ирак. Освен САЩ, Великобритания и Полша, сред страните, готовност да се включат в стабилизиращите сили са изразили България, Италия, Испания, Португалия, Холандия, Румъния, Украйна, Естония, Литва, Латвия и Словакия.

САЩ предвиждат да разделят Ирак на три или четири зони, поставени под американски, британски и полски контрол. Според полското министерство на отбраната, за всяка зона ще отговарят между 7 и 9 хиляди войници на стабилизиращите сили.