България ще се включи с взвод в Силите на НАТО за отговор, а по-късно ще разширява участието си и с други подразделения, съобщи шефът на генщаба Никола Колев.

България ще се включи с взвод за ядрена, химическа и биологична защита в Силите на НАТО за отговор,а по-късно ще разширява участието си и други подразделения.
Това каза в отговор на въпрос началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев след срещата си днес с главнокомандващия Съюзното командване на НАТО по трансформациите адмирал Едмънд Джанбастиани, който е на посещение в България по негова покана.

Адмирал Джанбастиани изтъкна активния принос на България като член на НАТО и участието на страната в процеса на трансформация на Алианса.
Адмиралът даде висока оценка на правителството и военното ръководство за осъществяването на Стратегическия преглед на отбраната, определящ насоките за развитие на въоръжените сили, за да отговарят на стандартите на НАТО.

Подчиненото на адм. Джанбастиани командване на НАТО по трансформациите е дало оценките си и е подкрепило т.нар. План 2015 за по-нататъшно изграждане и модернизация на българските въоръжени сили.
Подкрепата ни за плана се основава на три основни момента - по-голямата ефективност, възможностите за по-бързо разполагане и за поддръжка и осигуряване на силите, посочи Джанбастиани.

Като един от двамата стратегически командващи на НАТО, адм. Джанбастиани ръководи трансформацията на военните структури, сили, способности и доктрини на НАТО, с цел подобряване на военната ефективност на Алианса.

В отговор на въпрос за искането на ОДС за решение за спиране на сделките, свързани с модернизацията на армията, ген. Колев каза, че проектите не трябва да спират, но е необходим парламентарен контрол над изразходването на средствата, както и осъществяване на проеките в съответствие със законовите процедури.