Провал на съдебната реформа е правителствена криза. Това е мнението на съпредседателя на реформаторите Радан Кънев.

Депутатът от РБ Димитър Делчев, който вчера не дойде на комисията за промяна в Конституцията, която на първо четене отхвърли измененията в основния закон, е оставил пълномощно за начина, по който иска да се отчете гласа му. Решение на комисията обаче било да не се зачитат дистанционни гласове. Това стана ясно от думите на Радан Кънев в кулоарите на парламента по повод вчерашното заседание на комисията.

Дори и Делчев да присъстваше и гласът му да беше преброен, резултатът от гласуването пак нямаше да е такъв, че промените да са приети на първо четене.

Радан Кънев обаче е оптимист, че управляващите все пак ще съберат мнозинство в пленарна зала и ще прокарат конституционните промени.
Конституцията зависи от опозиционните партии, така Кънев коментира заплахата на правосъдния министър Христо Иванов, че ще подаде оставка, ако не се случи разделението на ВСС на две колегии.

Не е редно ние да поставяме стабилността в държавата в зависимост от опозицията, категоричен е реформаторът. Ако не се случи обаче съдебната реформа, това със сигурност, по думите му, е правителствена криза.

Тепърва предстояли срещи с опозицията в търсене на нужната подкрепа. Според него предложенията за първо четене били компромисни.
Тук става въпрос за политическа отговорност или за партизанска байганьовщина преди изборите, убеден е Радан Кънев. Между първо и второ четене много неща можели да се променят.

Председателят на временната комисия за промяна в Конституцията Димитър Лазаров обясни на свой ред, че вчера не е поставян въпроса за пълномощното на отсъстващия реформатор, нито пък такова е било представяно. Герберът е на мнение, че при такова важно гласуване не може с пълномощно да с делегират права. За мен реформите се случват с гласуване в пленарна зала, каза Димитър Лазаров.

Депутатът иска партиите, които декларират, че искат съдебна реформа, да я подкрепят в пленарна зала и на практика. Ако някой претендира, че е за реформа в съдебната система, то нека да започне процедурата между първо и второ четене за изменение на Конституцията, настоя депутатът от ГЕРБ.

Реформа в съдебната система, по думите, се иска и от гражданите. Съдебната реформа не се изразява само и единствено с промяна в Конституцията, подчерта Лазаров. Съдебна реформа изисква и промяна в процесуалните закони.

По-късно с декларация от парламентарната трибуна реформаторите изразиха дълбоката си тревога от поведението на опозиционните партии и една от партиите, до вчера участвали в мнозинството в 43-тото Народно събрание при вчерашното гласуване в конституционната комисия.

Ние настоятелно очакваме от представителя на АБВ в изпълнителната власт - вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета, заплашително заявяват реформаторите.

Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени, продължават със заплахите от РБ.