Ние стартирахме в българския политически и парламентарен живот успешно. Това заяви лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева на пресконференция, след като станаха ясни резултатите от вота.

С около 2000 гласа обаче ненадейно е намалял броят на гласувалите за партията от ЦИК. Формацията ще провери това разминаването на данните. От „Движение 21" са доволни, че са успели да стигнат и до избирателите в чужбина.

Татяна Дончева е доволна, че партията й не е цапала държавата с плакати. Кампанията е била модерна.

Дончева е убедена, че на следващи избори партията ще отчете по-добър резултат. Движението има изключителни перспективи да се разрасне, смята тя. 12,5% от гласувалите за формацията са на възраст между 18-30 години. Обстойният анализ показва, че идеите на младата политическа формация са възприети от различни възрастови групи. Лидерът на „Движение 21" е доволна от образователния статус на избирателите си. 62% са с висше образование, 30% пък са със средно образование. Няма такъв интелигентен вот в никоя друга партия, доволна е Дончева.

Тя предупреди, че трябва да се търсят подходящи хора за парламента, а като пример за неподходящи тя посочи лицата в партията на Николай Бареков, основно хора на Христо Ковачки.

Дончева критикува и преференциалния вот. Преференциите се изродиха в купуване на партийни секретари на големите партии, смята тя.

По повод предстоящите преговори между партиите, Дончева коментира, че тяхната цел трябва да е съставяне на работещо правителство, което да свърши някаква работа.

То трябва да реши 3 належащи въпроса. Единият е укрепване на банковата система и решаване на проблема с КТБ.

Другият въпрос е да се реши въпросът с цените на тока. Повишаването на цените на тока е заложено алгоритмично, предупреди Дончева. Затова и трябва да се притиснат скъпите централи.

Третият важен въпрос е трябва ли да се взема нов заем и в какъв размер. Тези въпроси изведнъж изчезнаха след 5 октомври, притеснена е Татяна Дончева. Технократичен подход е нужен, според нея, за решаване на тези въпроси.

Проблемът на българския парламент не е, че в него има 8 партии, подчерта лидерът на „Движение 21". Проблемът е, че депутатите в него трябва да се „напънат интелектуално" и да поемат отговорността и да кажат от кого ще се състои една управляваща коалиция и защо, кой какви компромиси прави.

Кабинетът сега трябва да е с определен срок до местните избори догодина, които да бъдат съчетани със следващи парламентарни. Проблемът на сегашния парламент е ниският му парламентарен капацитет, убедена е Татяна Дончева.

По думите й, в НС влизат хора, които не могат да обяснят защо трябва да се състави коалиционно управление.

Друг проблем на актуалната политическа ситуация е, че никой не иска да бъде с ДПС. ДПС трябва да бъде отстранено от властта, категорична бе Татяна Дончева. Трябва според нея да се махнат от ръководни държавни постове хора, свързани с движението. Обръчите на Доган на практика ще задушат всичко, подчерта тя.

Местан трябва да бъде така настъпен, че да се откаже от 300-те си дни толеранс към кабинета, а това е абсолютно необходимо на България, кой ще го направи, недоумява лидерът на „Движение 21".

Очевидното от вота на избирателите е, че правителството трябва да е на базата на десницата. Тя обаче е разцепена на две. Реформаторският блок, по думите на Татяна Дончева, е конгломерат от интереси.

По-логичното сега е ГЕРБ да направи правителство на малцинството.

„Бойко Борисов да спре да плаче" и да си осигури негласна подкрепа на други играчи като ПФ, АБВ, РБ. Една негласна подкрепа ще запази тези играчи да загубят идентичността си. Все пак, така те ще имат възможността да участват във важни решения. Кабинет на малцинството ще изисква ясен ангажимент за някакъв период от време. В Европа политическите сили оказвали натиск да се подкрепи правителство на малцинството до пролетта или лятото поне", стана ясно от думите на Татяна Дончева.

Висш пилотаж според нея е да се състави такова правителство, както е било с кабинетите на Димитър Попов и Любен Беров. Не ми се вижда нормално толкова мъже в политиката да плачат, коментира още лидерът на „Движение 21". В следващ кабинет, по думите й, трябва да се привлекат български експерти извън партиите.