На днешното правителствено заседание бяха приети предложенията за награждаване на изтъкнати учени, спортисти, икономисти. Предложенията са предоставени на администрацията на президента, за да може държавният глава да издаде Указ за награждаване.

Министрите предлагат акад. Ангел Гълъбов и акад. Чавдар Руменин да бъдат удостоени с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен.

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на акад. Ангел Гълъбов и на акад. Чавдар Руменин с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен.

Акад. Ангел Гълъбов е водещ български учен в областта на вирусологията, доктор на медицинските науки. Бил е преподавател и ръководител на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и усъвършенстване на лекари и Института по заразни и паразитни болести, а от 1995 до 2011 г. е директор на Института по микробиология при БАН (ИМ -БАН). От 2004 г. е член-кореспондент, а от 2008 г. академик по вирусология на БАН.

Той е главен редактор е на списанието "Acta Microbiologica Bulgarica", което отразява развитието на българската микробиологична наука през последните 50 години и негови публикации са цитирани над 1500 пъти в специализираната литература.

Научните изследвания на акад. Гълъбов са насочени към биологичния скрининг на различни органични вещества, част от които имат противовирусно действие. Неговият труд е намерил приложение в много препарати и медикаменти. Акад. Гълъбов е основоположник на първата в Европа симпозиумна верига по антивирусни вещества.

Той е инициатор за обединяването на 9 дружества по микробиология от балканските страни в Балканското микробиологично дружество, на което става пръв председател.

По времето, когато той е директор на ИМ-БАН, Институтът се присъединява към международната мрежа на Пастьоровите институти и е избран за член на изпълнителното бюро на тези институти и координатор на институтите от зона Европа.

През 2003 г. акад. Гълъбов е вписан в Златната книга на изобретателите в България за 39 изобретения в областта на антивирусните средства и модификатори на биологичния отговор.

Акад. Чавдар Руменин е бил е научен секретар на Института по системно инженерство, а от 1999 г. до 2018 г. е директор на настоящия Институт по роботика. Академикът е организирал и изградил с помощта на проекти 4 модерни лаборатории в института за целите на сензориката, роботиката и магнитните измервания.

Чавдар Руменин е автор на три монографични труда и има над 390 публикации в престижни списания и издания, включително в списание "Science". Той е един от най-цитираните български учени, има над 160 изобретения, значителна част от които са трансферирани като технологии в националната индустрия с огромно икономическо въздействие.

Акад. Чавдар Руменин участва в международния екип от изследователи и инженери в ЦЕРН и е разработил апаратурата, доказваща съществуването на Х-бозона. Името му е вписано в "Златната книга на българските откриватели и изобретатели", носител е на званията "Изобретател на годината" и "Почетен изобретател на България". Носител е на наградата "Питагор" за утвърден учен през 2012 г. и много други чуждестранни и национални отличия. Той е Национален координатор е за България на Европейската мрежа по мултифункционални микросистеми Nexus.

Акад. Руменин е дългогодишен член на Висшата атестационна комисия и на международния управителен съвет на Европейската асоциация по сензори и микросистеми Eurosensors, на Комисията за сътрудничество с ЦЕРН и на Съвета на Фондация "Еврика".

Проф. Цоло Вутов е предложен за удостояване с орден "Стара планина" - първа степен

за приноса и заслугите му към икономическото развитие на страната и изграждането на съвременните индустриални отношения.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е ръководител на група ГЕОТЕХМИН, обединяваща повече от 20 дружества. Дружествата реализират средногодишно оборот от приходи на продукция над 500 млн. лв. Създадена е заетост на над 3250 служители в десетки малки и средни български фирми. Най-голямото дружество в група ГЕОТЕХМИН - Елаците-Мед осигурява работа на жители от 8 общини, а за последните години е вложило 865 млн. лв. в инвестиции и разходи за опазване и възстановяване на околната среда.

Вутов е от най-активните членове на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, Националния борд по туризъм, член е на Консултативния съвет на КРИБ и участва в ръководствата на редица международни организации, където през годините съдейства последователно за подобряване на бизнес средата в България, защитата на частната инициатива и научното новаторство и увеличаването на потенциала на тези организации.

На днешното заседание министрите предложиха треньора по борба Христо Мирянов за награждаване с медал "За заслуга" за заслугите му в областта на спорта.

В над 35-годишния си стаж като треньор по борба в ЦСКА Христо Мирянов е подготвил цяла плеяда български борци, завоювали 29 златни, сребърни и бронзови медали на Летните олимпийските игри в Москва през 1980 г., световни, европейски и балкански първенства, и един златен пояс на Международния турнир "Никола Петров", проведен в гр. Плевен през 1989 г.

Сред неговите възпитаници са десетки борци, сред които олимпийският шампион Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев и много други.

През 1985-1986 г. Мирянов е старши треньор на националния представителен отбор по борба на Република Ирак, с който завоюва отборно първо място на Арабските игри в Мароко с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.

През 1995 г. е избран за почетен председател на столичния спортен съюз по борба под егидата на Софийска голяма община. Участвал е в организирането и провеждането на "Празника на борбата" с над 500 участника - деца и юноши, от столични спортни дружества, клубове и училища по класическа и свободна борба.