Правителството получи оценка среден 3 в „Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?" на Национална мрежа за децата. Управниците получават тази оценка за трета поредна година. Бележникът е ежегоден доклад, който показва степента на изпълнението на ангажименти, свързани с политиките за деца и семейства и поети от правителството, съобщават от Националната мрежа за децата. Той беше представен в Министерски съвет, а домакин на събитието бе вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Добър 4 е най-високата оценка от доклада, която експертите са поставили за сигурната и здравословна среда, в която живеят българските деца. Предните две години тази оценка е била 3.50. Най-ниска е оценката за усилията за преодоляване на детската бедност, която в България продължава да бъде най-високата в Европа от 2007 г. насам. През 2012 година тази оценка е била 3. Деинституционализацията, осиновяването, детското правосъдие и пренебрегването и злоупотребата с деца са другите подобласти, в които оценката е по-ниска тази година в сравнение с предходните две.

Общите принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето са оценени със среден 2.97, а семейната среда и алтернативни грижи със среден 2.98. Детското здравеопазване и образованието получават оценка среден 3.11, а детското правосъдие - среден 2.90.

Резултатите в Бележника са съгласувани и валидирани с група от външни оценители, а една от новостите в доклада тази година е информирането на отговорните институции за ангажиментите, които ще бъдат анализирани и включването на тяхната обратна връзка. Другите две интересни нововъведения са, че в изследователската дейност тази година участват деца и млади хора и че анализът излиза в две версии - популярна и експертна.

„52,3% от децата у нас живеят в риск от бедност или социално изключване. Само след 20 години тези деца, на които не сме успели да осигурим добро образование и нормални възможности за развитие, ще са поколението, което ще работи и управлява страната ни", каза изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

Бележник 2014 отправя и 7 ключови препоръки. Според експертите е необходимо създаване на детски омбудсман, както и развиване на самостоятелна семейна политика и семейно-ориентиран подход във всички секторни политики. Друга важна препоръка в доклада е приоритизиране на превенцията, ранната интервенция и подкрепата на родителите в процеса на деинституционализация. Специалистите препоръчват да се подобрят механизмите за достъп до профилактични прегледи за неосигурените бременни жени.

Сред ключовите препоръки намират място както изработване на гарантиран пакет от минимални здравни услуги за децата, така и модернизиране на българското образование, съобразено със съвременните тенденции на развитие на обществото.

Експертите са за отмяна на Закона за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни и приемане на специален закон за детското и младежко правосъдие.