Министерски съвет прие като първа точка на днешното си заседание постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни действия за присъединяване на България към т.нар. "клуб на богатите" - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Преди седмица тази точка бе отложена, според правителството заради уточняване на имена, но това предизвика силна ответна реакция сред средите около "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Икономическият министър уверява бизнеса, че не правим завой с ОИСР

Икономическият министър уверява бизнеса, че не правим завой с ОИСР

Никола Стоянов обеща и редовни срещи с работодателите по проблемите им

Първи коментар по въпроса направи преди правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев, според когото е недопустимо да се поставя под съмнение и използва предизборно волята на България за членство в ОИСР.

"Вярвам, че с това ще се сложи край на политическите злоупотреби с темата. Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи", каза министър-председателят.

Минути след началото на заседанието на МС брифинг направи външният министър Николай Милков.

"Тази тема винаги е била приоритетна за Министерството на външните работи, очевидно и за служебното правителство, което става ясно от скоростта и вниманието, отделено за взимането на това решение. Присъединяването към ОИСР е може би най-силното интеграционно усилие за страната ни след присъединяването ни към ЕС и НАТО. To е много съществено, защото засяга почти всички сфери на обществения живот, като организацията прилага най-добрите практики в световен план", заяви той.

Какво следва оттук нататък? На 25 август предстои първото заседание на междуведомствен координационен механизъм, като ще бъдат разпределени първоначалните задачи. Основна сред тях е до началото на септември да бъде изготвен първоначален проект на т.нар. начален меморандум за присъединяване към организацията. В него държавата трябва да направи самооценка на свършеното досега сфера по сфера.