"Промените, касаещи правомощията на главния прокурор, ще бъдат прецизирани между първо и второ четене".

Това уверение направи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV по повод дебатите за промени на НПК, даващи право на главния прокурор да спира сделки, ако те са против държавния интерес.

Той изтъкна, че по време на дебата вносителите са получили подкрепата на БСП-Лява България, с условието текстовете да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Цветанов уточни, че ще се мисли в насока финансовият министър да бъде ангажиран с това задължение или пък той да дава предложения и информация на главния прокурор за неизгодни сделки, които ощетяват държавата.

Герберът отрече да е налице бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. Промените са стиковани с изпълнителната власт, в лицето на Финансово министерство, стана ясно от думите му.
Цветанов констатира, че има недобре функциониращи институции, които не могат да защитят обществения интерес, а за пример даде БНБ, която имала системен проблем. БНБ свърши ли си работата, попита той по повод казуса КТБ.

Правото на главния прокурор да разваля неизгодни за държавата сделки е функционирала до декември 1997 г. От април 1998 се прави промяна Прокуратурата вече няма такова правомощие, поясни в исторически план Цветанов и изчисли, че в продължение на 105 години нормата е съществувала.

Цветанов се върна към днешна дата, когато България е част от ЕС и заяви, че такава мярка има и в други 5 европейски държави- Италия, Белгия, Испания, Литва и Франция.

"Много е лесно да разграбиш обществения и държавен интерес, много е трудно да го защитиш", заяви Цветанов.

Бившият вътрешен министър отхвърли тезата, че с прокуратурата вървят "ръка за ръка" по повод предстоящото решение на ВКС по едно от делата срещу него. "Прокуратурата няма отношение към моите дела", каза бившия зам.-министър на вътрешните работи. Той напомни, че делата му са в съдебна фаза. "Аз нямам досъдебни производства, за да очаквам Прокуратурата да ги прекрати", заключи Цветанов.

Той не се страхувал, че може да бъде осъден. Цветанов се похвали, че в сряда става на 50, а духът и силата му са като на 35- годишен.

В духа на предстоящите местни избори той уточни, че в момента ГЕРБ имат 94 общински кметове, а се стремят да станат над 100. Броят на общинските съветници е 1601, ще се борят  да надхвърлят тази цифра.