"Правомощията и статута на главния прокурор като такъв, какъвто е в момента, дори и Майка Тереза да се избере като обвинител номер 1 и да я вкараме в тази роля, може и тя да има 6% одобрение в края на мандата си".

Такъв коментар направи Петромир Кънчев от Инициативата "Правосъдие за всеки" по време на кръглата маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания", организирана от президентската институция.

По думите му политическата независимост е качеството, което разпознават хората като критерий за избор на нов главен прокурор. От кои среди в съдебната система ще бъде избран, не било толкова важно.

Кънчев определи политическата независимост като качеството, което е било най-слабо досега във всички кандидат-прокурори. По думите му има системен подход за избора на нов главен прокурор и затова в своята позиция те предлагат няколко конституционни промени.

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Това са и обществените очаквания

Фигурата на главния прокурор е единствената, върху която не се упражнява никакъв контрол, за което от Инициатива "Правосъдие за всеки" настояват за промяна в Конституцията по отношение на методическото ръководство.

Те настояват и за иницииране на издигане и поддаване на граждански кандидатури за нов главен прокурор от професионални организации, като изискване ще бъде всички те да отговарят на закона. Те трябва да бъдат предложени за разглеждане и изслушване в колегите на ВСС и да бъдат оценени техните качества и опит.

Инициативата иска още да се гарантира прозрачността на избора на главен прокурор и предлагат, ако бъдат издигната такава, без да е подложена на обществено обсъждане, да се подпише указ за назначаване. Те настояват да се предложи промяна в Закона за съдебната власт, така че всеки член на ВСС да може да предлага номинация за някой от тримата големи, не само от прокурорската колегия.

Сдружението настоява да се поиска със специално обръщение в Народното събрание народните представители да упражнят правото си на контрол върху дейността на членовете на прокурорската колегия от парламентарната квота.

Калин Калпакчиев настоя за анализ на работата на прокуратурата

Калин Калпакчиев настоя за анализ на работата на прокуратурата

Главният прокурор е облечен в твърде много власт според него