Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви,че не е изненадан от констатациите в специалната позиция на Комисията за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, която посочва, че няма подобряване на отношението към лишените от свобода и условията в затворите у нас, предаде БНР.

Министърът коментира, че става дума за натрупвани и нерешавани вече 25 години проблеми и видя в тази позиция конструктивна подкрепа за усилията на Министерството на правосъдието това да се промени.

"Това е една много драстична ескалация на критиката по отношение на страната ни. Имах разговори преди десет дена в Съвета на Европа и това беше посланието, което ми казаха от комитета. Състоянието е тежко, но не е най-тежкото в света или на територията на Съвета на Европа", успокои правосъдният министър.

Според него в основата е непризнаването на трудностите. "Проблемът е, че българските власти са поддържали един доста спорен подход на отричане на проблема и на затваряне на очите. Нашата решимост е да скъсаме с тази практика. Позицията ни е, че проблеми има, става дума за пренаселеност, става дума за допускане на насилие от страна на охранителите към затворниците, между затворниците, става дума за корупция", смята министър Иванов.

Припомняме, днес Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) публикува доклада за България. Комитетът организира посещения в местата за лишаване от свобода, за да оцени как са третирани хората там. Такива места са затворите, учрежденията за задържане на непълнолетни лица, полицейските управления, центровете за задържане на имигранти, психиатричните болници, домовете за социални грижи и др.

Делегациите на КПИ имат право на неограничен достъп до местата за лишаване от свобода и право за движение без ограничения в такива места. Те разговарят без свидетели с лишените от свобода и общуват свободно с всеки, който може да им предостави информация.

КПИ е създаден на базата на Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание, влязла в сила през 1989 година. Конвенцията е ратифицирана от 47-те държави-членки на Съвета на Европа.