Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова предлага празникът на розата в Казанлък да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това стана по време на деловата среща днес с кмета на община Казанлък Галина Стоянова в централата на световната организация в Париж, съобщи БТА, позовавайки се на община Казанлък.

Казанлък е емблематичен с розата и Казанлъшката тракийска гробница, заяви Бокова. Тя увери, че включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното
културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално.

През януари 2016 г. комплексът от тракийски паметници в долината има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО. Община Казанлък е подготвила необходимите документи и процедурата е в ход. Очаква се специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова отправи официална покана към Ирина Бокова и нейния екип за посещение на Празника на розата тази година.

На срещата в ЮНЕСКО присъстваха още Мария Донска, главен секретар на националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, председателят на Общински съвет - Казанлък, Николай Златанов, директорът на ИМ "Искра" Момчил Маринов. Двете казанлъчанки, които получиха шанса да участват в представянето на Казанлък в Париж също имаха възможността да посетят централата на световната организация и да се срещнат с г-жа Бокова.