Шенген е един от най-важните приоритети за страната, а това, което можеше да се направи, е да имаме ясен план със законодателна програма и дипломатически усилия, подчерта премиерът Николай Денков в Народното събрание по време на блиц контрола.

България трябва да бъде в зоната Шенген, а и това ще е от полза за цяла Европа, категоричен бе премиерът. Държавата ни има ясни аргументи какви са ползите от членството ни в Шенген за държавите членки, показали сме и как сме засилили охраната на границата. Ние покриваме абсолютно всички критерии, изтъкна Денков. Според него този месец можем да се поздравим с успех.

А единствената пречка за членството ни в Шенген е в пленарна зала.

Без гласуване за членството на България и Румъния в Шенген

Без гласуване за членството на България и Румъния в Шенген

В Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември

Отново в рамките на блиц контрола премиерът увери, че българската икономика се справя добре, а тази година ще завърши с около 1,9% растеж. За справяне с икономическите кризи изход са чуждите инвестиции. С 30% повече чужди инвестиции отчете премиерът тази година.

Мерките, които предприемаме, са правилни , изтъкна Денков. На над 4 милиарда лева възлиза интересът за инвестиции в Стара Загора, както съобщи той.

Социалистът Румен Гечев изтъкна от парламентарната трибуна, че Румъния се справя доста по-добре от нас, на което Денков обясни, че успехът на Румъния се дължи на това, че страната е реформирала съдебната си система.

Левите препоръчват да сме по-внимателни във външната политика.