Президентът Румен Радев разговаря със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан преди отпътуването си за Йордания.

В сградата на президентската администрация и в присъствието на американския посланик в България Ерик Рубин президентът обсъди стратегическото партньорство между двете страни. Във фокуса на разговорите бе и развитието на двустранното сътрудничество, уточниха от Администрацията на президента.

Борисов към Съливан: България изпълнява поетите ангажименти към НАТО

Борисов към Съливан: България изпълнява поетите ангажименти към НАТО

Премиерът препотвърди, че до 2024 г. ще започнем да отделяме 2% от БВП за отбрана

Джон Съливан даде висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО.

Президентът отбеляза значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ.

Съливан и Каракачанов обсъдиха регионалната сигурност

Съливан и Каракачанов обсъдиха регионалната сигурност

Американският зам. държавен секретар обсъди и двустранното военно сътрудничество

Радев подчерта, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.

Джон Съливан хвали F-16 като съвместими с НАТО

Джон Съливан хвали F-16 като съвместими с НАТО

САЩ очаква суверенното решение на българското правителство

Страната ни има интерес към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии. Според държавния глава България се утвърждава като регионален технологичен лидер и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа.

Страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, допълни Радев.

Обсъдена беше и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.