Наводненията не са от вчера. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния блиц контрол.

Такива ураганни ветрове не се помнят, по думите му. Критичната ситуация сега не била заради язовирите. Трети месец при глинести почви на места водата не се оттичала.

Той провел тази сутрин и среща с ръководството на прокуратурата, за да се обсъди ситуацията. Само 15 язовира нямат собственик, поясни още Бойко Борисов. С тях се ангажирали областните управи.

Този път не сме дали жертви, а хората, които загинаха при тези бедствия, според него са починали заради „създала се такава ситуация, сравнима с катастрофите по улиците".

Няма да се поддам на популизъм и манипулации, увери министър-председателят.

Темата за наводненията подхванаха от ГЕРБ, след като вчера БСП поиска оставката на екоминистъра.

Станислав Иванов заяви: „Определени политически сили се опитали да използват наводненията за политически цели".

По думите му от 268 язовира в страната вече 99% са с изяснена собственост.  Язовирите в предаварийно състояние не създават проблеми, по данни на управляващите. От ГЕРБ настояха темата с наводненията да не се използва политически.

По-късно обаче Корнелия Нинова атакува лично премиера Бойко Борисов за наводненията. Г-н Борисов, вие имате проблем, изтъкна тя. По мнението й, той си уреждал удобен въпрос за ситуацията в страната и тихо и кротко отговарял. От страни това ви кара да изглеждате слаб, предупреди социалистката.

Тя прочете стенограма от заседание на кабинета, в което той разпорежда да се спре незаконната сеч, да се внесе закон за водите и да се справим с опасните язовири, за да няма бедствия.

Незаконната сеч тече с пълна сила, каза Нинова. Не е внесен закон за водите, продължи тя. Нито един от опасните язовири не е съборен, обясни червената депутатка.

Бойко Борисов подчерта, че кабинетът се справил с несвършеното в областта от червените. След като червените не му харесвали тона, той реши да говори ядосано на висок тон.

Нито един от тези язовир не е прелял, нито един язовир не е аварирал, пази Боже, изтъкна Бойко Борисов. Не знам, че зимата вместо сняг ще вали дъжд, оправда се той.
Затова нямало как  кабинетът да източи язовирите - заради влажното време.

Вие започнахте грозно, отговори Бойко Борисов. Станислав Иванов бил по-висш от него като депутат и ако не искал да му отговаря, премиерът щял да намери начин да не му даде нужната информация.

Какво не сме свършили сега, недоумява Борисов. Искате да спрем дъжда ли, в предишния мандат можех, сега не мога, обясни премиерът.

Няма да се измъкнете, г-н Борисов, ядоса се социалистката. Тя поиска Закон, за да има единен орган, който да контролира язовирите. Корнелия Нинова заплаши, че ще заведе цяла Мизия пред МС, за да разкажат хората на премиера трагедията си.
Губим време, а проблемът стои, защото си играем на опозиция и управляващи, посочи Нинова.

Тя толкова се разпали, че се наложи шефката на НС Цецка Цачева да й изключи микрофона.

Има заведени 17 проверки и производства за незаконна сеч и лошо стопанисване на язовири, отново реагира министър-председателят, вече по-спокоен. Казахме си кой каквото имаше да каже, седнете и го вижте закона, настоя министър-председателя. По думите му има теми, по които всички депутати можело да намерят консенсус. Такива били незаконната сеч и язовирите.