От днес официално започва предизборната кампания за нов държавен глава.

В битка за „Дондуков 2” тази година ще влязат 21 кандидати.

До редуцирането се стигна след последната проверка на подписките в подкрепа на претендентите от надпреварата отпаднаха лидерът на “Глас народен” – Светослав Витков и Владимир Кузов, издигнат от инициативен комитет.

Така в бюлетината, с която ще гласуваме на 6 ноември, няма да има никой под №1, тъй като най-желаният номер се падна именно на "Глас народен", както и №9. 

През следващите 30 дни са в сила специални правила за изборна агитация.

От днес се забранява публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания, а всички медии са длъжни да обозначават платените форми на отразяване на кампаниите на кандидатите.

Предизборната кампания се води на български език. Забранена е предизборната агитация в държавния и общинския транспорт, както и във всички държавни и общински учреждения, институции, предприятия и в търговските дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Не се допуска и извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията, като религиозните обреди не се считат за форма на агитация.

В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Всеки агитационен материал трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Забранено е унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред до края на изборния ден.

Кампанията приключва официално в полунощ на 4-ти ноември, като в последните 24 часа преди изборния ден, т.нар. ден за размисъл, е забранена всякаква форма на предизборна агитация.