До края на следващата седмица България ще е готова с отговора на вече официалното запитване за предислокацията на българския батальон от Кербала в град Дивания, провинция Кадисия.

От вчера страната ни е в нова фаза на обсъждане на въпроса, тъй като сме получили военно-техническите параметри на искането, обяви министърът на отбраната Николай Свинаров.

Има три начина за вземане на решението за това дали и как да се предислоцира българският батальон в Ирак, коментира Свинаров

• от Народното събрание в пленарната зала
• чрез политическо съгласие в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност, ако президентът Георги Първанов счете за нужно да го свика по тази тема
• от Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Полша не предоставя срокове на България за взимането на решението по предислокацията, но това решение едва ли ще изисква много време и до края на следващата седмица ще бъдем готови, обясни министър Свинаров, цитиран от БНР.

Вече са ясни и техническите параметри от вчерашното писмо на шефа на полския генерален щаб Чеслав Пьонтас до българския му колега ген. Никола Колев.

Предлага ни се да бъдем преместени в град Дивания, в базата, която доскоро беше обитавана от испанския контингент, който беше изтеглен от Ирак от новия испански премиер Сапатеро.
Там трябва да бъдат направени някои подобрения от гледна точка на сигурността. Специалните служби към Министерството на отбраната вече са дали становище.

Събраната до този момент информация сочи, че предлаганата зона за преместване на българския контингент в провинция Кадисия е с по-голяма степен на сигурност от Кербала.
Това заяви военният министър след тристранна среща с колегите си от Македония и Албания.

Свинаров допълни, че ангажиментът за допълнителното укрепване на новата база ще бъде уточнен по време на преговорите с коалиционните партньори.

Няма яснота обаче дали ротацията може да стане в рамките на мандата на третия батальон, който вече работи в Кербала, или може да остане – ако се вземе положително решение – за четвъртия батальон, който ще замине за Ирак през декември, съобщи още Свинаров.

Междувременно министърът на външните работи Соломон Паси и полският му колега Вуджимеш Чимошевич обсъдиха в Ню Йорк ситуацията в Ирак и координацията на мироопазващите операция.
Те се договориха, че решение за дислоциране на национални батальони ще бъде взето единствено след политически консултации на равнище министри на отбраната.