Удължават срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на месец март 2021. Новината съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

"Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията. Разумът и сърцето ми казва, че са нужни да предприемат нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Днес предложих тези мерки на премиера и на коалиционните партньори и да влязат от петък, 27 ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на МС и ще вземем решение за тях", изтъкна проф. Ангелов.

Той допълни, че не се предвижда поставяне на КПП-та на входовете на градовете, защото било доказано, че са неефективни.

Предложените мерки ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет сектор по сектор, уточниха малко по-късно от правителствената пресслужба.

Бизнесът не спирал държавата за по-строги мерки срещу COVID-19

Бизнесът не спирал държавата за по-строги мерки срещу COVID-19

С 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса

Преустановяват се стажове и практики във всички университети, всички форми на извънкласни дейности, преустановяват се всякакви вид спортни мероприятия, семирани, конкурси, конгреси и други мероприятия, преустановяване работата на заведения и сладкарници като могат да работят само по доставка на домовете, преустановяване работата на моловете с изключение на аптеки, банки, застрахователи, преустановява се оргазинирането на вътрешни и външни екскурзии.

Не нелагаме локдаун, а вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане лекар, медицинска сестра и герой в дома си. Дори и да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, трябва да запазим сънародниците. Само здравите и живи хора могат да вдигнат държава и няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, категоричен бе здравният министър.

Ресторантьорите настояват за най-строги санкции за нарушителите на мерките

Ресторантьорите настояват за най-строги санкции за нарушителите на мерките

Призовават да се започнат проверки на частните партита

Ако мерките се спазват, ще имаме резултат след 21 дни, за да имаме спокойни и светли празници, подчерта проф. Ангелов. Според него колкото и да е подготвена една система, не може да издържи. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, предупреди той.

Най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всяка отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари и на учители. Сега е време, докато спазваме дистанция да се държим един за друг, техните близки за болни, категоричен бе здравният министър.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че към 23 ноември 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 население в 86% от държавните в ЕС. Има четири страни, които са изключение и са под тази цифра. България се нарежда на 11 място в ЕС по заболеваемост.

„Зеленият коридор“ остава само сутрин

„Зеленият коридор“ остава само сутрин

Правят ковид зони в болниците и разделят пациентите на потоци

Здравният министър Костадин Ангелов очаква по-строгите мерки да дадат резултат най-рано след 8 или след 21 дни. Не са обсъждани детайли за работата на всеки един сектор. Съмняваме се, че ще постигнем 100% изчерпателност - това е рамката, която даваме и тя е подобна на всички европейски държави, при които имаме увеличена заболяемост. Тази рамка е част от мерките и тези мерки трябва да се вземат тогава, когато наближим висока заболеваемост, изтъкна проф. Ангелов.

По-силните мерки очакваме да дадат резултат преди коледните празници, настоя здравният министър. Трябва да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването. Когато мине време, в зависимост от числата, ще предприемем различни видове дейност, посочи проф. Ангелов.

Здравният министър увери, че няма място за паника и за притеснения. Не само ресторантьорският бранш ще изрази своите притеснения, а от самото начало казвам, че тази битка ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина, подчерта Ангелов.

От БЛС призоваха новите мерки да влязат в сила в най-кратък срок

От БЛС призоваха новите мерки да влязат в сила в най-кратък срок

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър ограничения

Според началника на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски ВМА има десеткратно намаление на заразяванията от коронавирус, регистрирани във военномедицинската служба. По думите му има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения, както и върху всички останали.

Голям интерес предизвика повторното заразяване на лекари - при двама от лекарите се развива по-тежко, докато при други двамата значително по-леки симптоми, отчете генерал Мутафчийски.

Директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов посочи, че пет клиники от болницата са ситуирани на друго място. Преструктурирането на болницата не ощетява пациенти с коронавирус, а те биват обслужвани, увери проф. Богов. Заетите легла в Александровска болница са 184 с възможност за още 120 легла, но няма персонал, който да обслужва тези легла. Всички медици не са си тръгвали от месец от отделенията. Нека студентите по медицина на доброволчески принцип да заповядат в отделенията за коронвирус, настоя проф. Богов.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов посочи, че общо 408 са пациентите в реанимации в страната и 5 950 в среднотежка и тежка форма на коронавирусна инфекция. "Пирогов" даде 50% от легловата си база за лечение на коронавирус, като бяха разкрити 13 клиники и са командировани 400 колеги, които лекуват пациентите, каза проф. Балтов.

Изключително натоварен е графикът като от 1 до 22 ноември са прегледани над 4 000 пациенти с коронавирус, настанени са над 700 пациенти и изписани са 345. Броя на заразените медици са над 2 000, като 35% са лекари и 32% са медицински сестри, отчетоха на след заседанието на НОЩ.

Доц. Кунчев посочи, че регистрираната заболеваемост в България за изминалата седмица са докладвани 23 659 случая. Това е нарастване на седмичния брой заболели, спрямо предходната седмица, със 102,07 %. На регионално ниво имаме значителни различия, призна държавният епидемиолог.

Увеличава се броят на пациентите в болниците. Ежемесечно техният брой нараства с между 20 и 40 %. Нараства броят и на болните, които се нуждаят от интензивно лечение, като към момента техният брой е 6,4 % от хоспитализираните и непрекъснато расте, отчете здравният инспектор.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 ноември, 14-дневната заболеваемост от коронавирус вече надхвърля 250 на 100 000 в 86 % от държавите в ЕС и Европейското икономическо пространство. Има само 4 страни, които са изключение и са под тази цифра: Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на заразените лица за този 14-дневен период в ЕС е 2 милиона 842 649 лица, а броят на починалите за същия период е 49 264.

Мерките не спирали изборния процес, увери здравният министър

Мерките не спирали изборния процес, увери здравният министър

Проблеми има в цялата страна, не само в Пловдив, призна Костадин Ангелов