Въведоха в експлоатация най-новия български суперкомпютър Discover на официална церемония в София тех парк. Новата машината е част от мрежата на високопроизводителните машини на ЕС - Европейско съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления EURO HPC JU.

На представянето бе отбелязано, че машината е елемент от националната система за иновации, особено след пандемията, която промени глобално икономиката и трябва да се променят и плановете.

Суперкомпютър констатира: почти без полза от две маски за разпространението на COVID-19

Суперкомпютър констатира: почти без полза от две маски за разпространението на COVID-19

Това противоречи на препоръките в САЩ

Дигитализация, нов път в икономиката - това е бъдещето, каза българският еврокомисар Мария Габриел. Тя добави, че суперкомпютърът ще помогне за откриване на нови индустриални центрове, лаборатории, проучване. Нови лекарства, биоиндустрия, квантова физика, свръх комуникация в секунда, най-добрата мрежа за свързване, достига изключителна мощност и е сред първите 100 в световен мащаб, основа, катализатор на прогреса.

Еврокомисарят Мария Габриел, отговаряща за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, отбеляза, че суперкомпютрът е допълнителен шанс да подкрепим младите хора да имат реализация в страната. Тя не пропусна в речта си пред чуждестранните гости от ЕК да посочи, че проектът е започнат по времето на управлението на бившия премиер Бойко Борисов.

Мария Габриел очаква да имаме суперкомпютър до края на 2020 г.

Мария Габриел очаква да имаме суперкомпютър до края на 2020 г.

До него ще имат свободен достъп инвеститори от цяла Европа

По думите на служебния министър на образованието Николай Денков суперкомпютърът ще отвори програма за стемцентрове и ще постави България на картата на технологиите в Европа.

Според него продължаваме да сме модерна нация, която приема новите технологии - медицина, мегатроника и комбиниране и интегриране на различни неща. Денков изтъкна, че ще има центрове в Плевен, Видин, Монтана, където искат да привлекат хора в този процес и да се създават технологични проекти в България. Суперкомпютърът ще направи страната най-привлекателната за живеене, заключи министърът.

"София Тех Парк" купува суперкомпютър с помощ от държавата

"София Тех Парк" купува суперкомпютър с помощ от държавата

Правителството отпуска 20 млн. лева

Зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов отбеляза, че суперкомпютърът е голяма крачка напред за София.

Discoverer е петаскейл суперкомпютър разполага с изчислителна мощност от над 4,4 петафлопс Rmax и над 6 петафлопс Rpeak.

Системата на Discoverer ще разполага с 2 петабайта (равнява се на 10 на 15-та степен (квадриллион) байта памет - б.р.).

"Петаскейл суперкомпютър - България" е консорциум, който обединява познанията на организациите-членове и над 15 години опит в приложните науки. Неговите основатели са София Тех Парк, Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект. Досега опитът включва изграждането на 2 суперкомпютъра - IBM Blue Gene/P и HP HPC cluster.