Преговорите за избрания тип изтребител за Българската армия може да вървят заедно с проверката на анкетна комисия, която да провери как е избран "Грипен". Това заяви пред БНР бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев в кабинета на Марин Райков.

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

Съмнения, че служебно е дисквалифицирана офертата за американски самолети...

Според Тагарев формирането на анкетна комисия по случая, каквото искане отправиха от ГЕРБ през почивните дни, би гарантирало публичност за сделката.

"На мен ми се иска да видя едно много внимателно и прецизно оценяване на процеса на вземане на решения за придобиване. Нищо не пречи изпълнителната власт да продължи да води преговори за сключване на договора, а комисията през това време да си изяснява ситуацията, дори спестило малко време.

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"
Обновена

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"

Радев искал само повишаване на възнагражденията

Очакването е, че този междудържавен договор за закупуване на самолети ще влезе в парламента. По-добре някой да започне сега да анализира ситуацията, отколкото да изчака всичко да приключи и тогава да отдели няколко месеца за анализ, смята Тагарев.

Скандалите около изтребителя - димна завеса?

Скандалите около изтребителя - димна завеса?

Възможно е да се цели забавяне на процедурата, според Красимир Грозев

Припомняме, от ГЕРБ поискаха анкетна комисия да провери дали няма "корупционна схема на най-високо политическо ниво" и заподозряха държавния глава в натиск за избора на шведските "Грипен". 
От президентството отхвърлиха обвиненията в лобизъм при избора на нови изтребители за армията.