Какво постигна вотът на недоверие? - анкета на news.bg

Симеон Сакскобургготски – След този вот сме окуражени да продължим по-убедени от всякога с изпълняването на програмата на нашето правителство и съм много благодарен на всички, които гласуваха в подкрепа на правителството. Това е един вот, който може би от началото се виждаше вече, че няма да успее, но това са демократичните принципи, които трябва да спазваме.

Никола Николов (НИЕ) – Постигна стабилизиране на кабинета, който според мен би трябвало светкавично да бъде ремонтиран и то в по-голямата си част от страна на министър-председателя. Не смятам, че депутатите гласуваха по съвест, гласуваха под партийна команда от страна на партия НДСВ.

Надежда Михайлова (ОДС) – Двете парламентарни групи на НДСВ и ДПС гласуваха по политическо поръчение, но това, което за нас беше важно и винаги е било важно за парламентарната група на ОДС, е да се поеме открито отговорност, а не да има тайно гласуване. В този смисъл бих казала, че вотът постигна своята цел. Най-важното бяха дебатите, в които ние изнесохме достатъчно важни аргументи защо смятаме вътрешната политика на Симеон Сакскобургготски за провал и с това постигнахме политическо и морално поемане на отговорност, което се извърши пред очите на цялото общество.

Анастасия Мозер БЗНС (“Народен съюз”) – Стана ясно, че се бяга от отговорност. Този вот е един абсолютно навременен вот. Бягането от отговорност няма да спаси това правителство и ние от БЗНС “Народен съюз” отдавна считаме, че колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре за България.

Димитър Абаджиев (ОДС) - Симеон Сакскобургготски и управляващото мнозинство за пореден път доказаха, че са заложници на организираната престъпност в България и на корпоративните користни интереси. Тези, които наредиха листите през 2001 година, тези, които посочиха кой да управлява, те аритметически спечелиха днешния вот на недоверие, но загуби цялото българско общество.

Румен Овчаров (БСП) – Резултатът от вота не е най-важното в този дебат. Това, върху което трябва да се спрем и да анализираме, е поведението и състоянието на опозицията. За пръв път има ясни сигнали от страна на ОДС, че вече са изживели периодът на своите вътрешнопартийни битки и са готови да разсъждават върху проблемите на страната.

Любен Корнезов (БСП) – Правителството не падна, но съм убеден, че местните избори, които са само след няколко месеца, ще докажат силата и влиянието на БСП и Коалиция “За България” и краха на царското движение.

Тошо Пейков (НДСВ) – Подкрепата обори всички прогнози на наблюдателите. Подкрепата е достатъчна това Народното събрание да продължи мандата си и това правителство да изпълни своята програма.