"Една мюсюлманска страна изгражда църкви, а ние поддържаме джамии - това е силата на света, многообразието на културите. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години", заяви премиерът Бойко Борисов в архитектурния резерват Трапезица, където поздрави великотърновци с днешния Ден на независимостта.

От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма Трапезица са вложени 6,7 млн. лева, като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гайдар Алиев”, начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев.

Премиерът Бойко Борисов поздрави и благодари на фондация "Гайдар Алиев" за сътрудничеството. Той даде за пример как една мюсюлманска държава помага за изграждането на една християнска крепост и пожела мир и благоденствие.

Подкрепата за „Трапезица“ е първата по рода си в Източна Европа. През май миналата година правителството предостави управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“ на община Велико Търново за срок от 10 години.

Символичен домакин на днешните тържества е кметът на общината инж. Даниел Панов. Тук освен премиерът Бойко Борисов гостува и първата дама на Азербайджан Мехрибан Ариф Алиева с дъщеря си Лейла, министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати и общински съветници.

Премиерът Бойко Борисов и Махрибан Алиева получиха дар от кмета Даниел Панов реликва на средновековен медальон с изображение на два лъва, открит на Трапезица. Борисов подари своя дар от кмета на Велико Търново на дъщерята на Мехрибан Алиева - Лейла.