Премиерът Симеон Сакскобургготски, който продължава визитата си в Украйна, посети българската гимназия “Г. С. Раковски” в Болград, където поднесе цветя пред паметника на революционера.

Министър-председателят подари на учебното заведение компютър, видеокамера, речници, радиокасетофон, както и фолклорни музикални инструменти за училищния ансамбъл. За българската делегация децата бяха подготвили кратка програма. Тя завърши с хоро, в което се включиха и премиерът със съпругата му.

По-късно министър-председателят дари икона на Св. Св. Кирил и Методий на църквата в Болград, построена със средства на българските преселници.
Премиерът посети и музея в Центъра за българска култура. Там той има възможността да разгледа всичко, което е било запазено през годините от първото преселение на българи в този край. Симеон Сакскобургготски подари на българския център компютър, тракийски носии и албуми за България.

Министър-председателят се срещна и с българската диаспора в село Заря, чието българско име е Камчик. За църквата “Св. Троица” в селото премиерът дари икона на Св. Иван Рилски.
Тази вечер българската делегация е поканена на коктейл в Генералното консулство в Одеса по случай Деня на славянската писменост и култура. Днес беше сключен предварителен договор в Киев на българското изложение "България отново в Украйна", открито вчера от премиера Симеон Сакскобургготски. Българо-украинското смесено предприятие с 50-процентно участие на двете страни ще бъде създадено до два месеца. Документът е съставен между българската изба "Първенец" и украински партньор.

Около 230-250 хиляди са българите в Украйна. В 38 училища в Одеска област се преподава български език, а в други 40 той се изучава факултативно.